Рекордна производња струје у ЕУ из сунчеве енергије у 2021.

Снабдевање соларном енергијом у Европској унији порасло је током јуна и јула 2021. на рекордно висок ниво, чинећи 10 посто укупно произведене електричне енергије у региону, према извештају независног истраживачког центра за климатске промене Ембер.

У 27-чланом блоку је произведемо скоро 39 тераватсати (TWh) енергије из соларних панела током јуна и јула, што је за 10,9 TWh више него 2018. године, показују подаци Ембера, преноси Ројтерс.

Нови рекорди су забележени у осам земаља ЕУ, укључујући Шпанију и Немачку, у којима је порасла и производња и употреба соларних панела, наводи се у извештају.

Аналитичар Ембера, Чарлс Мур, каже да расте производња струје из сунчеве енергије на кључним соларним тржиштима, али да „генерално, не расте довољно брзо“.

Укупна производња из соларних панела заостаје за електричном енергијом из угља, која је у јуну и јулу имала 14-процентни удео у укупној производњи струје у ЕУ, пише у студији.

У оквиру пакета климатских политика, Европска комисија је предложила ревизију правила о обновљивој енергији, којима се дефинише колико брзо блок мора да повећава коришћење извора као што су ветар, сунце и енергија из биомасе која се производи сагоревањем дрвених пелета или иверице.

ЕУ је поставила као привремени циљ повећање удела обновљиве енергије у финалној потрошњи на 40 процената до 2030. године, са нивоа од приближно 20 посто у 2019.

Подаци компаније Ембер показују да је Немачка задржала водеће место у региону с највећим уделом соларне енергије у укупној производњи, који је повећан са 11,5 TWh на 13,4 TWh, што је чинило 17 одсто укупне електричне енергије произведене у земљи током летњег периода 2021.

Шпанија је забележила највећи раст производње соларне енергије у летњем периоду у последње четири године, који је више него удвостручен – са 3,1 TWh 2018. године на 6,4 TWh ове године, што је чинило 16 посто укупно произведене електричне енергије у земљи од почетка 2021.

Холандија је друга по расту производње соларне енергије у протекле четири године, при чему је готово утростручила производњу на 3,2 TWh са 1,1 TWh произведених 2018. Удео соларне енергије у њеној укупној производњи струје повећан је за 10 процената на 17 посто.

Италија је трећи највећи произвођач енергије из соларних панела у 2021. години, али није забележила осетнији раст у посматраном четворогодишњем периоду, будући да је, према подацима Ембера, повећала производњу са 5,7 TWh на око 6,0 TWh.

Снабдевање соларном енергијом у ЕУ расло је у просеку за 14 TWh годишње у 2019. и 2020. години, а процењује се да ће тако бити и у текућој години, али ће тај раст морати да се удвостручи на 30 TWh годишње како би се испунили климатски циљеви зацртани до 2030. године, наводи се у извештају.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs