Рекордно оптерећење електромреже у Кини због екстремних врућина

Elektromreža

Максимално оптерећење електромреже у Кини достигло је у уторак рекордних 1,22 милијарде киловата услед наглог скока температуре ваздуха ове недеље, саопштио је данас државни планер.

Производња електричне енергије достигла је 27,854 милијарди киловат сати истог дана, рекао је на брифингу за новинаре.Ли Јункинг, директор Оперативног бироа у Националној комисији за развој и реформу, преноси Ројтерс.

Неколико градова је у уторак оборило рекорде с високим температурама, при чему су екстремне врућине и на другој страни упорне обилне кише направиле пустош, а прогностичари очекују да ће екстремни временски услови потрајати данима.
Државни планер улаже све напоре да обезбеди снабдевање електричном енергијом током периода летњег шпица потражње, и за сада је ситуација стабилна, додао је Ли.

Предвиђа се да ће укупна кинеска потражња за електричном енергијом расти 2022. године много спорије него у нормалним годинама, због карантина и ограничења кретања током епидемије ковид-19.

Снажан раст производње хидроелектрана у Кини ове године, подстакнут рекордним падавинама, такође помаже највећем светском потрошачу електричне енергије да спречи несташице струје и смањи потрошњу угља.

Мања домаћа производња угља и пад производње хидроенергије довели су прошле године до вишенедељне кризе електричне енергије која је погодила производњу у другој највећој економији света.
Ли је навео да државни планер апелује на регионе угља да повећају производњу где је то могуће, а електране тренутно имају 170 милиона тона угља на залихама, што је за скоро 60 милиона тона више у односу на исти период прошле године и довољно за 26 дана потрошње.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs