Ретко издање Харија Потера купљено за неколико центи можда ће бити продато за готово 6.000 евра

Hari Poter

Ретко издање књиге „Хари Потер и Камен мудрости“, купљено за око пола евра, могло би да буде продато за чак 5.000 фунти, односно 5.800 евра на предстојећој аукцији, пише Гардијан.

Реч је о првом роману Џеј Кеј Роулинг о Харију Потеру који је одбило десетак издавача пре него што је „Блоомсбурy“ пристао да одштампа само 500 примерака 1997. године. Пошто је 300 од тих 500 издања дато јавним библиотекама, потрага за првим издањем је веома тешка.

„Због тога, оригинална прва издања имају моћ да новчиће од обичног метала претворе у чисто злато“, наводи британски лист.

Ово издање је сачувао човек из Стафордшира који је волео да чита од малих ногу, а његова сестра је рекла да је он ишао на распродаје и црквене сајмове са којих се враћао са гомилом књига или стрипова.

„Када се преселио пре четири године, буквално је све ставио у стотине кутија, од којих су многе отишле у контејнере“, рекла је она и додала да је њен брат знао да има књигу „Хари Потер и Камен мудрости“, али да није мога да се сети где се налази, те је породица претпоставила да је изгубљена.

Власник књиге је неочекивано преминуо у 55. години, а ретко издање је пронађено након што је тим из „Рицхард Wинтертон Ауцтионеерс“ прегледао његове ствари.

У децембру 2022. године, ретко издање романа „Хари Потер и Камен мудрости“ продато је за 8.000 фунти (око 9.200 евра) на једној аукцији.

Претходно је, у марту исте године, прво издање књиге продато за 69.000 фунти (80.000 евра).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs