РИК: Почеле изборне радње, утврђене боје листића

komisija

Председник Републичке изборне комисије Владимир Димитријевић констатовао је вечерас да су отпочеле изборне радње у Србији за избор народних посланика.

Владимир Димитријевић је члановима РИК-а рекао да је на образложени предлог Владе, председник Републике донео указ о распуштању Народне скупштине, те да је тај указ објављен у Службеном гласнику, а истовремено једонета и одлука о расписивању избора за народне посланике за 3. април2022. године.

“Рокови за вршење изборних радњи почињу од данас, 15. фебруара. Могу да констатујем да су отпочеле изборне радње у Србији за народне посланике”, рекао је Димитријевић.

Републичка изборна комисија донела је одлуку о обрасцима за подношење изборне листе кандидата за народне посланике за изборе расписане за 3. април ове године.

Донета је и одлука о обрасцима за подношење пријава за посматрање радног дана за спровођење избора за народне посланике, а односи се и на домаће и стране посматраче.

Димитријевић је рекао да су то уобичајени обрасци који су се и раније користили.

РИК је донео одлуку да контролни листић за проверу исправности гласачке кутије за гласање за народне посланике буде љубичасте боје, а листић за гласање сиве боје.

Такође, донета је одлука да боја гласачког листића за председничке изборе буде плаве боје, а контролни листић “цигла” боје.

Димитријевић је рекао да су председнички избори редовни, као и да ће се одржати у 2022. години.

ГИК о обрасцима за изборне листе

Градска изборна комисија (ГИК) усвојила је Одлуку о називу и облику образаца за подношење изборних листа кандидата за одборнике Скупштине града Београда.

Обрасци потребни за подношење изборне листе су изборна листа кандидата за одборнике Скупштине града Београда – Образац ОГИК-1/22, сагласност кандидата за одборника – Образац ОГИК-2/22, изјава бирача да подржава изборну листу кандидата за одборнике Скупштине града Београда – Образац ОГИК-3/22 и списак бирача који својим потписима подржавају изборну листу кандидата за одборнике Скупштине града Београда – Образац ОГИК-4/22, наводи се у саопштењу.

На седници је усвојена и Одлука о називу и изгледу образаца за подношење пријава за посматрање рада ГИК поступку спровођења избора за одборнике Скупштине града Београда, расписаних за 3. април 2022. године.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије