РИК усвојила одлуку о референдуму: Грађани на кућну адресу добијају неопходне информације

Ustav

Републичка изборна комисија усвојила је одлуку о утврђивању текста Информације о акту о промени Устава Републике Србије.

Према речима председника РИК-а Владимира Димитријевића, текст информације требало би да се објави на интернет презентацији комисије, у медијима, јавним сервисима и да се достави грађанима на кућну адресу. Он је истакао да се измене Устава односе искључиво на правосуђе. Димитријевић је оценио да је понуђена информација неутрална и да на основу ње бирач треба да формира свој став о томе да ли је за промену Устава или не.

Чланица РИК-а Срђана Видовић није била сагласна да су информације објективне већ су, како је оценила, искључиво афирмативне и приметила да нема ставова за негативан одговор. Видовић је затражила да се информација о промени Устава врати на допуну што није прихваћено.

“Текст није објективан, не пружа потпуне информације и самим тим није у складу са Законом о референдуму”, рекла је она.

Члан РИК-а Мирослав Васић је такође навео да, према његовој оцени, одлука није у потпуности у складу са Законом о референдуму, док је Владимир Матић из РИК-а додао да у тексту недостаје текст уставних промена.

У тексту пише да доношење Акта о промени Устава има за циљ обезбеђивање веће независности, ефикасности и одговорности судства, веће самосталности и одговорности јавног тужилаштва, бољу заштиту права грађана и јачање владавине права.

Наводи се да се Акт о промени Устава искључиво односи на правосуђе и њиме се не мењају други делови Устава, да се предвиђају додатне уставне гаранције независности судства и судија, да се гарантује сталност судијске функције, да се мења назив Врховног касационог суда у Врховни суд.
Такође се указује да судије, председника Врховног суда и председнике судова бира Високи савет судства, да организационе промене обезбеђују самосталност и одговорност јавног тужилаштва, те да главне јавне тужиоце и јавне тужиоце бира Високи савет тужилаштва.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: