Родитељи дали највишу оцену за брзину објављивања резултата завршног испита

Polaganje

Родитељи осмака који су полагали завршни испит учествовали су у евалуацији целокупног процеса завршног испита коју спроводи Министарство просвете и највишу оцену 9,23 дали су за брзину и тачност код објављивања прелиминарних резултата, а оцену 9,22 за процес попуњавања листе жеља.

„Најбоље су оценили време објављивања прелиминарних резултата и могућност увида – оценом 9.23, као и попуњавање листе жеља 9,22. Такође, изнад 8 су оцене за нека друга питања која смо поставили. Најлошије је оцењено питање да ли су задовољни задацима на тесту 7,37, и иако то није лоша оцена, то је неко њихово мишљење“, рекао је Тањугу помоћник министра просвете Милан Пашић.

Пашић је објаснио да су родитељи евалуацију вршили попуњавањем анкете на порталу Моја средња школа.

„На порталу Моја средња школа постављен је упитник већ у суботу, 1. јула, када су биле провере исправности листа жеља и родитељи су већ тада могли да га попуне. Попуњавање анкете траје између три и пет минута и они су ту евалуирали оценама од један до 10, али имали и могућност да дају отворене предлоге“, објаснио је Пашић.

Додао је да је посебно значајно што је око 15 одсто, односно 9.000 родитеља попунило анкету.

„То је изузетан узорак на овом сегменту опште евалуације коју спроводи Министарство. Родитељи су нам дали своје мишљење, дали су нам повратну информацију“, рекао је Пашић.

Навео је да су сугестије које су родитељи дали када је реч о унапређењу да би неке ствари на порталу требало да буду видљивије и доступније.

Пашић је изразио изузетно задовољство због тога што су родитељи сарадњу са одељенским старешинама оценили као изузетну, као и прилог са упутствима и саму функционалност портала Моја средња школа.

„Веома је значајно то што родитељи више не морају да иду на седам различитих места, већ путем портала Моја средња школа са пар кликова могу да заврше цео процес око пријаве – већ у децембру месецу. Већ тада је око 45.000 родитеља изабрало трећи тест“, рекао је Пашић.

Додао је да су резултати евалуације родитеља, као и сугестије родитеља из евалуације, послате колегама из школских управа и колегама из Завода за вредновање образовања и васпитања.

„Комисије ће сагледати резултате родитеља. Ми смо већ кренули са припремама за наредну годину. Републичка комисија ће имати последњи састанак 13. јула, где ћемо анализирати целокупан процес, а припремамо се и за августовски испитни рок“, рекао је Пашић.

Мајка осмакиње која је ове године полагала завршни испит Милица Даниловић рекла је Тањугу да је анкету попуњавала у сарадњи са дететом јер сматра да је у неким сегментима анкете мишљење детета важније од родитељског.

Када је реч о сугестијама, она истиче да се након електронског уписа није знало шта се од докумената носи у коју школу и када.

„Да ли мора да се оде лично или не, да ли су документи потребни, и било је различитих информација у зависности од школе до школе. Тако да би било добро да то буде на самом порталу Моја средња школа и да ми можемо да имамо одмах упит“, рекла је Даниловић.

Отац девојчице која је полагала завршни испит Ненад Стошић рекао је Тањугу да је портал Моја средња школа изузетно добро осмишљен и једноставан за употребу, а што се тиче целокупног процеса завршног испита и уписа посебно је похвалио то што током уписа није било потребно скенирати и достављати било каква документа.

„Такође, на самом порталу за сваког ученика је било могуће остварити увид у тест који је скениран, тако да сте одмах могли да знате где је дете погрешило, како је урадило, да видите да ли имате основа за евентуални приговор и слично“, рекао је Стошић.

Додао је да је оно што би могло да се унапреди доступност, односно видљивост календара уписа на порталу.

Министарство просвете већ три године уназад ради евалуацију целокупног процеса завршног испита.

Како је рекао Пашић, у евалуацији учествују директори школа, дежурни наставници, наставници који су прегледали тестове, затим супервизори, колеге из окружних уписних комисија, координатори, као и колеге из скенинг центара, а на крају и сами родитељи.

Пашић је нагласио да је ова евалуација изузетно значајна због унапређења целог процеса завршног испита, како за Министарство тако и за Канцеларију за информационе технологије и електронску управу, као и Факултет организационих наука (ФОН), који су значајна подршка Министарству у целом процесу.

Према подацима које је Тањугу доставио ФОН, укупан број ученика који је обавио завршни испит је 65.263, по редовном програму и посебним програмима основног образовања и васпитања и у процесу реализације завршног испита ангажовано је укупно 14.934 наставника који су дежурали и 2.450 супервизора.

Процес подношења и решавања приговора реализован је током три дана путем портала Моја средња школа или непосредно у школи и поднето је 4.314 приговора, што представља 0,1 одсто од прегледаних задатака (и отворених и затворених).

Од поднетих приговора прихваћено је 763 (17.7 одсто) што, како наводде, указује на високу поузданост целог система.

Родитељи су се тако најчешће жалили на: процедуру за упис ученика у средње школе, добијање лекарских потврда неопходних за упис, а дали су предлоге за унапређење портала Моја средња школа у смислу типа информација које се још могу пронаћи на порталу.

У реализацији завршног испита на крају основног образовања и васпитања примењено је софтверско и организационо решење за тестирање кандидата развијено на Факултету организационих наука у сарадњи са Владом Србије, Министарством просвете и Канцеларијом за ИТ и еУправу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs