Родитељи ће папрено бити кажњавани због насилних ученика? Ово су предложене измене, одлука до 20. децембра

Nasilje

Конститутивни састанак радне групе за превенцију и спречавање насиља у систему образовања и васпитања одржан 29. новембра, донео је нове предлоге о мерама које би могле да се уведу како би се побољшао статус просветних радника, спречило и кажњавало насиље у школама. Она је формирана на захтев министра просвете Бранка Ружића, а саопштено је да ће до 20. децембра предложити измене и допуне постојећих закона и подзаконских аката.

Председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић за Телеграф.рс је рекла да се нови састанак очекује између 12. и 14. децебра, као и да су испред УСПРС јутрос прослеђени предлози и решења за боље функционисање целог система. Како је навела, до 20. децембра могу да се мењају подзаконски акти, међутим времена за промену закона нажалост нема, а за боље функционисање система та ставка је неопходна.

– Прошле недеље нам је стигло на десетине предлога од људи који раде у просвети и сви се слажу да упоредо треба спроводити и превентиву и казну. Не можемо само да кажњавамо, али ако хоћемо да поправимо морамо имати више људи у школама. Један разредни старешина не може ништа. Даље, за превентиван рад су нам потребни људи. Не можемо ништа све док имамо ђаке који са јединицом из владања прелазе у следећи разред. Што се тиче предлога да се разред пада због јединице из владања још увек се чека одобрење министра – наводи Јасна Јанковић за наш портал.

Председница УСПРС наглашава да је кључно да казне не буду усмерене само на децу, већ да се преливају и на родитеље. Овакав вид кажњавања у нашем закону већ постоји, али се према речима наше саговорниц још увек није спровео у дело.

Све казне морају да буду преливене и на родитеље. То већ имамо у закону, али досад није изречена ниједна таква казна. Школа би морала да покрене тај поступак, а у овом досадашњем закону није јасно када школа пријави ко се даље тиме бави полиција или центар за социјални рад. Не можемо ми кажњавати малолетне ђаке, а њихове родитеље похвалити – објашњава она.

О новчаним казнама које могу да се припишу родитељима насилне деце говорио је и председник Форума средњих стручних школа Милорад Антић који за наш портал наводи да су оне ипак минималне. И у случају да суд ипак донесе одлуку о новчаној накнади за физичко насиље, та казна у пракси не прелази износ од 5.000 динара.

Други проблем, слажу се обоје, јесте и коришћење мобилних телефона на часовима. Поједине школе у Србији донеле су одлуку о одлагању уређаја за време наставе, али исто тако, уколико наставник одузме телефон ђаку може да сноси последице.

– Морамо бити свесни да уз мобилни телефон час не може да се одржи. Телефони звоне, вибрирају, ученици се дописују, фотографишу… Имали смо прошле недеље ситуацију да је моја колегиница била у немогућности да одржи час, па је сама узела мобилне телефоне и ставила на своју катедру, а након тога су ученици рекли да ће родитељи интервенисати. Према садашњем закону ми не смемо да узимамо туђу својину, али можемо у променама правилника да кажемо да се мобилни телефони остављају или ометају сигнали или нешто слично томе. Свесни смо да је то велики проблем. Постоје појединачне школе које су одлучиле да се телефони остављају за време наставе у кутије, решење постоји, само се треба договорити. Не треба да доводимо наставнике у ситуацију да доживљавају стресове од звоњаве – објашњава Јасна.

Ипак, она наводи да је најбитнија жеља за решавањем проблема која постоји, као и да ће она и њене колеге наставити да размишљају позитивно, те се надају исходу који ће ићи у корист ђака и просветара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs