Родитељ који удари дете мора у школу родитељства: Шта предвиђају предложене новине у Породичном закону?

Vaspitanje

Родитеља који удари дете, лупи му чвргу или повуче за уши, Центар за социјални рад моћи ће да упути у Школу родитељства где ће слушати предавања и учити како ненасилно да васпита дете. То је једна од новина коју доноси предлог измена и допуна Породичног закона, који ускоро иде на јавну расправу.

У Министарству за бригу о породици и демографију кажу да је изменама Породичног закона предвиђено увођење потпуне забране физичког кажњавања деце.

„Министарство је припремило текст измена и допуна Породичног закона, о којима ће ускоро почети јавна расправа, а које предвиђају још јачу и ефикаснију заштиту деце од насиља. Једна од предложених измена се односи на увођење забране физичког кажњавања деце у чувању и васпитању“, наводено је у саопштењу Министарства за бригу о породици.

Драган Вулевић, који је радио на претходном предлогу измене Породичног закона каже за Еуронеwс Србија да нови закон није репресиван, нису предвиђене новчане казне за „родитељску ћушку“, али да је предвиђен превентивни надзор.

„Ниједан родитељ неће због ћушке или чврге отићи у затвор и неће бити третиран од било ког органа. Уводи се нека врста превентивног надзора. Центар за социјални рад за те блаже облике физичког кажњавања детета може родитељу да изрекне упозорење или да га упути у специјализовану установу на саветовање у циљу отклањања тих недостатака. Тај превентивни надзор обавезује државу да кроз инфраструктуру свог система реализује одређене програме подршке одговорном родитељству. То је школа за родитеље, учење ненасилних метода васпитања. То би било на добровољној бази, да се родитељи кроз одређену кампању упознају са садржајима тих посебних програма“, каже Вулевић.

Напомиње да за интензивно физичко кажњавање, које на неки начин угрожава живот и здравље детета, сада постоји кривично-правна санкција, да суд може да изрекне меру потпуног или делимичкног лишења родитељског права. Тада бригу о дете преузима Центар за социјални рад и дете се смешта у хранитељску породицу или установу за смештај деце без родитељског старања.

Да је батина била добра у рају би и остала

Није до детаља разрађено где ће бити те школе родитељства. Вулевић каже да је држава у обавези да кроз постојећу инфраструктуру то реши. Сматра да то не би требало да реализује центар за социјални рад.

„То могу да раде саветовалишта за младе, саветовалишта за брак и породицу, развојна саветовалишта. Данас имамо школе родитељства за труднице које треба да се породе. Ту се учи како се поступа са новорођенчетом. Зашто се за сва занимања за неки начин обучавамо, а за најважније занимање имамо традиционалне методе – да је ‘батина из раја изашла’. Па да је батина била добра у рају би и остала“, каже Вулевић.

Додаје да из професионалног искуства зна да родитељ који удари дете после има осећај кривице и да након ударца следи попуштање детету.

„Заправо, то штети континуитету и доследности у васпитању детета. Родитељ се често осећа лоше јер нема времена за дете, преморени су, нервозни. Зашто се не би укључили у програм где могу да науче како ненасилним методама могу да васпитају дете“, навео је Вулевић.

Забрана малолетничког брака

Осим потпуне забране физичког кажњавања измена Породичног закона доноси још неколико новина. Једна од њих је и забрана малолетничког брака.

„Раније је било да дете старије од 16 година може уз претходну дозволу суда да закључи брак. Предлогом измене Закона то се укида и потпуно се забрањују малолетнички бракови. Новина је још и да се брише граница од 10 година за давање мишљења детата, у сваком поступку који се тиче његових права. До сада су само деца старија од 10 година могла да учествују у поступку и да искаже своје мишљење. Предлог је да више нема ограничења што се тиче година. Мишљење детета може да се добије кроз специфичан психолошки разговор. То може бити вербална, невербална порука“, објашњава Вулевић.

На усвајање новог Породичног закона Србија чека већ неколико године. Најближа је била прошле године, али је због избора цео процес обустављен. Поступак је обновљен након формирања Владе.

Нова Радна група у којој су били психолози, социолози, адвокати радила је на формирању новог Преднацрта закона о изменама и допунама Породичног закона, по узору на већ предложени Преднацрт из маја 2021. године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs