Ружић у Скупштини представио сет закона из области образовања

Ružić

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић рекао је да је Предлогом закона о иновационој делатности, између осталог, предвиђено успостављење мреже научно-техношких паркова.

Бранко Ружић је у Скупштини Србије истакао да су предложеним законом дефинисани субјекти националног инвестиционог система.

“То су иновативни објекти, стартап центри, носиоци иновационе делатности и спинофови, затим субјекти иновационе инфраструктуре, неучно-техношки паркови и организације за подршку стартаповима”, рекао је Ружић.

Према његовим речима, законом се истиче значај управљања интелектуалном својином насталом у оквиру научно-истраживачке организације, уз усклађивање са прописима који регулишу ту област.

Говорећи о изменама Закона о средњем образовању, Ружић је навео да се он усаглашава са Законом о основама система образовањаи васпитања.

Како је објаснио, усаглашавање се односи на одредбе које се тичу увођења државне матуре.

“Комисија за праћење активности увођења државне матуре у образовни систем је донела одлуку о померању рока за примену државне матуре на 2022/2023. годину за трогодишње средње школе, односно 2023/2024. годину за општу уметничку и стручну матуру”, рекао је Ружић.

Када је реч о изменама и допунама Закона о предшколском васпитању и образовању, измене се, каже, врше у циљу усаглашавања са одредбама закона којим се уређују основе система образовања и васпитања ради унапређивања појединих решења.

Допуне закона се, додао је Ружић, односе на могућност остваривања програма на страном језику, односно двојезично на страном језику и на српском језику или на страном језику и језику националне мањине.

Ружић је, образлажући измене Закона о основама система образовања и васпитања, рекао да се њима стварају услови за ефикасну и стручну припрему за реализацију испита којим се завршава одређени ниво образовања.

“Ради припреме реализације наведених испита било је неопходно да пропишемо нове надлежности за вредновање квалитета образовања и васпитања, односно да се формира Центар за испите”, рекао је Ружић.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs