Рукопис „Макулатура десетице“ добитник награде „Голуб“ за 2023.

Rezultati Golub 2023

Градска библиотека „Карло Бијелицки“ из Сомбора, у јуну, расписала је Конкурс за издавање прве књиге аутора до 40 година у едицији „Голуб“, а према пропозицијама истог, рукописи су слати под шифром до 31. јула.
На Конкурс је пристигло 23 рукописа, а жири у саставу Данијела Репман, Данило Лучић и Драган Бабић направио је ужи избор од пет рукописа:
„Макулатура десетице“ Оливере Марић
„Не треба ми море. Треба ми океан“ Светлане Ћук Ђекић
„Проповетке“ Драгана Жуљевића
„Приче о животу, смрти и понечему између“ Младена Живковића
„Сви смо се родили љубоморни на птице“ Ксеније Голубовић.
У наредној серији разматрања, жири је одлучио да награду „Голуб“ за 2023. додели рукопису „Макулатура десетице“ Оливере Марић. Награда се састоји из објављивања књиге и дипломе.
Рукопис „Макулатура десетице“ је збирка прича на граници комплекснијег концептуалног штива или збирке уланчаних прича која се заснива на две тематско-мотивско и симболично-идејне равни. С једне стране, већ насловном фразом која дефинише текст као „макулатуру“, односно одбачену штампарску хартију која је сведена на искоришћене и одбачене табаке без вредности, ауторка се ауто-иронијски окреће ка свом приповедном гласу и креће из „нулте“ позиције да би сваком новом целином додавала нову вредност рукопису. Уз то, она се, с друге стране, опредељује да истражује одавно познате концепте смртних грехова и библијских заповести, али, како се и очекује од младих аутора савремене продукције, то чини из ишчашеног угла и новог ракурса. Ауторкини јунаци већ се налазе свуда око нас, али им ови текстови дају нову видљивост, док реченична структура, организациона шема и минуциозна карактеризација препоручују рукопис читалачкој и критичарској пажњи.
Оливера Марић (Нови Сад, 1988), завршила је основне студије из области туризма на Природно-математичком факултету, а мастер студије на Академији уметности у Новом Саду, смер Примењено позориште. Тренутно предаје енглески језик. У слободно време глуми, пише и вози бицикл. Инспирацију налази у (међу)људским односима, те комуникацији или њеном одсуству. Воли Дунав, море, воду, ток. Плаши се ухолажа и бесмисла. Живи у Новом Саду.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs