Русија и САД размениле затворенике

Rusija SAD

Упркос озбиљном погоршању дипломатских односа између Русије и САД због рата у Украјини, Вашингтон и Москва обавили су размену затвореника – руског пилота Константина Јарошенка, који је био затворен због оптужби за кријумчарење дроге из САД и бившег америчког маринца Тревора Рида, затвореног у Русији због оптужби за напад на полицију.
Ову информацију потврдили су и руско министарство спољних послова и амерички председник Џозеф Бајден.

Један званичник руског министарства спољних послова је потврдио за ТАШ да је данас руски пилот Константин Јарошенко размењен са Американцима “за студента Тревора Рида”.

Јарошенко је раније данас допутовао авионом у руско црноморско летовалиште Сочи, а потом је, према речима његове супруге, одлетео за Москву.

На снимку које је новинарка Олга Скабејева објавила на Телеграму по доласку Јарошенка у Русију, он каже да је узалуд одлежао скоро 12 година у америчком затвору.

“Дванаест година ни за шта”, рекао је Јарошенко.

Размена двојице заробљеника оцјењује се значајном на Западу, јер се сматрало да је Рид био грешком доспео у руски затвор.

“Преговори који су нам омогућили да вратимо Тревора кући захтевали су тешке одлуке које не узимам олако”, рекао је председник Бајден и додао да Вашингтон неће стати све док и остали Американци који су притворени у Русији, укључујући бившег америчког маринца Пола Вилана, не буду ослобођени, наводи Радио Слободна Европа.

Рид, 30-годишњак из Тексаса, затворен је 2020. године након што је осуђен за напад на двојицу руских полицајаца 2019. године.

Американац је негирао оптужбе, а САД су довеле у питање правичност поступка оценивши суђење Риду као “театар апсурда”.

Руски пилот Константин Јарошенко је ухапшен у Либерији 2010. године и потом пребачен у Сједињене Државе.

Већ наредне године осуђен је на 20 година затвора за шверц кокаина у својим авионима којима је летео на дестинације у Јужној Америци, Африци и у Европи.

Јарошенков адвокат Алексеј Тарасов рекао је да је размена обављена преко неодређене треће земље, а Ридов адвокат да његов клијент није помилован већ се сматра да му није доказана кривица.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs