Русија напада „меки трбух“ Европе?! Огласио се НАТО: „То је наша најслабија тачка“ Војска и морнарица страхују од напада

Putin

Москва има најсофистициранији програм подморница на свету после Сједињених Држава, а њена подморничка флота остала је углавном неоштећена ратом у Украјини.

ксплозије дуж гасовода Северни ток у Балтичком мору у септембру истакле су рањивост европске енергетске и комуникационе инфраструктуре, пише Фореигн Полицy. Шведски и дански истражитељи верују да је „неколико стотина килограма“ експлозива употребљено за детонацију подземних цевовода који воде од Русије до Немачке преко Балтичког мора. Сумња је, наравно, одмах пала на Москву, али текућа истрага Шведске, Данске и Немачке још траје и тек треба да се открије ко стоји иза напада.

Москва је негирала било какву умешаност.

На срећу, експлозије су имале мали непосредни утицај на европску енергетску безбедност. Москва је у јулу суспендовала транзит гаса кроз првобитни гасовод Северни ток 1 на 10 дана, наводећи техничке потешкоће, док је сама Немачка суспендовала сертификацију Северног тока 2, неколико дана пре руске инвазије.

Али сама чињеница да би се у прометном Балтичком мору могао десити очигледан акт саботаже, окружен чланицама НАТО-а (као и кандидатима Финском и Шведском), наглашава све потешкоће праћења великих северних пловних путева, који су дом кључне енергије објеката и комуникационих мрежа.

Поморски стручњаци нису били посебно шокирани што су нафтоводи били мета намерног напада на Балтику, иако су воде недавно назване „језером НАТО алијансе“. Чак и на релативно малом подручју, стручњаци кажу да је скоро немогуће пратити шта се дешава испод и изнад површине. „Чак и релативно мало море је страшно велико“, каже Џонс.

Војске и морнарице НАТО-а непрестано упозоравају да је морско дно Европе њена најкритичнија, најслабија тачка.

Након руске анексије Крима 2014. године, дошло је до радикалног повећања активности руских подморница у близини положених каблова у северном Атлантику. Тек 2020. године, на састанку министара одбране НАТО-а разговарало се о таквим активностима Русије, усред све веће забринутости да би Москва могла да смањи саботирање инфраструктуре.

Извештај који је Европски парламент објавио у јуну открио је да подморски каблови чине „кичму глобалне економије“, са преко 10 трилиона долара у финансијским трансакцијама дневно, и да „заштита и отпорност ових каблова далеко заостају за њиховим значајем“.

„Велика саботажа усред Балтичког мора и све друге ствари које се дешавају подсећају да живимо у сасвим другачијем свету у односу на јануар“, рекао је један европски званичник који је желео да остане анониман.

Како је способност Русије да користи енергетску контролу над Европом ослабила као резултат укупних напора Старог континента да диверзификује своје снабдевање енергијом, стручњаци истичу да ће се Москва радикалније окренути другим тактикама асиметричног ратовања.

„Гаспром и Русија више немају толико простора да изазову драстичну, дугорочну енергетску штету, морају да промене парадигму ако желе да изазову несигурност у Европи“, коментарише Хенинг Глојштајн, енергетски експерт у Евроазија групи.

Москва има најсофистициранији програм подморница на свету после Сједињених Држава, а њена подморничка флота остала је углавном неоштећена ратом у Украјини. Глојстин даље наводи да су експлозије дуж гасовода Северни ток биле на инфраструктури у власништву Русије.

Питање је да ли ће Москва ризиковати да саботира део гасовода који је у власништву неке европске земље, чланице НАТО-а.

Подсећамо, још у јануару ове године командант оружаних снага Уједињеног Краљевства адмирал Тони Радакин упозорио је да ће се сваки покушај пресецања подморских каблова сматрати „чином рата“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs