Русија: Нисмо добили захтев САД за контакт Лаврова и Блинкена

Lavrov - Blinken

Москва није добила захтев Вашингтона за телефонски контакт руског министра спољних послова Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Ентонија Блинкена, саопштено је из Министарства спољних послова Русије.

„Осим медијских извештаја, није било никаквих захтева. Ми се руководимо уобичајеном дипломатском праксом, а не мегафон дипломатијом“, наводи се у саопштењу руског министарства, преноси ТАСС.

Блинкен је изјавио да за неколико дана планира да разговара са Лавровом о питањима извоза житарица из Украјине и могућег ослобађања држављана САД притворених у Русији.

Си-Ен-Ен је раније објавио да је после вишемесечне интерне дебате, администрација америчког председника Џозефа Бајдена понудила да размени Виктора Бута, осуђеног руског трговца оружјем који служи 25-годишњу затворску казну у САД за кошаркашицу Бритни Гринер и маринца Пола Вилана који су затворену у Русији.

Државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да су САД пре неколико недеља изнеле Москви „значајан предлог“ за размену Вилана и Гринерове, који су у Америци класификовани као „незаконито притворене“.

Бајден подржава план размене затвореника са Русијом

После вишемесечне интерне дебате, администрација америчког председника Џозефа Бајдена је понудила да размени Виктора Бута, осуђеног руског трговца оружјем који служи 25-годишњу затворску казну у САД за кошаркашицу Бритни Гринер и маринца Пола Вилана који су затворену у Русији, јавља Си-Ен-Ен.

Бајденова подршка размени нађачава противљење министарства правде, које је генерално против трговине затвореницима, наводи америчка телевизијска мрежа.

Државни секретар Ентони Блинкен саопштио је да су САД пре неколико недеља изнеле Москви „значајан предлог“ за размену Вилана и Гринерове, који су у Америци класификовани као „незаконито притворени“.

Говорећи на конференцији за новинаре у Стејт департменту, Блинкен је рекао да је Бајден „директно укључен“ и да је потписао предлог.

Иако Блинкен није директно потврдио да је Бут део договора, рекавши да „не може и неће да улази у детаље онога што је предложено Русима“, државни секретар је рекао да председник потписује сваки предлог, а свакако и овај о Американцима који су арбитрарно притворени у иностранству.

Највиши амерички дипломата рекао је да намерава да разговара о том питању са руским министром спољних послова Сергејем Лавровом ове недеље, што би био његов први разговор са руским колегом од почетка рата у Украјини.

„Надам се да је преношење јасних, директних порука Русима о нашим кључним приоритетима корисно за нас“, рекао је Блинкен.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs