Русија упозорила САД: Била би грешка да се Вашингтон умеша у ситуацију у Казахстану

Tenk

То би, како сматра потпредседник Савета федерације Русије, пореметило преговоре заказане за 10. јануар.

Ако се Сједињене Америчке Државе умешају у ситуацију у Казахстану, то неће допринети преговорима Москве и Вашингтона планираним за јануар, сматра потпредседник Савета федерације Русије Константин Косачов.

– Ако САД дозволе себи да се безобзирно мешају у ту ситуацију, да оцењују поступке власти Казахстана, да оцењују акције дела становништва које протестује, да оцењују акције ОДКБ и мировњака – то неће допринети нормалној радној атмосфери на преговорима – рекао је Косачов у интервјуу за „Ведомости“.

Како је истакао, то би била грешка Американаца, јер ће се на том састанку разговарати о „сувише озбиљним питањима“.

Огласио се и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, истакавши да Алијанса пажљиво прати ситуацију у Казахстану, те да је забринута због дешавања у земљи.
– Неопходна је уздржаност, прекид насиља, поштовање људских права – поручио је он.
Протести у Казахстану избили су 2. јануара због драстичног повећања цене гаса, али су потом прерасли у немире.

Крајем 2021. Русија је објавила нацрте споразума са САД и НАТО о безбедносним гаранцијама. Москва, између осталог, захтева од својих западних партнера правне гаранције одбијања даљег ширења НАТО-а на исток, уласка Украјине у блок и стварања војних база у постсовјетским земљама.

За 10. јануар у Женеви су планирани преговори Русије и САД о руским предлозима за безбедносне гаранције. Претпоставља се да ће након тога руски предлози бити разматрани 12. јануара на савету Русија-НАТО и 13. јануара на платформи ОЕБС-а у Бечу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs