Руска дума усвојила Путинов амандман! За једну ствар предвиђене су драконске казне

Putin

Државна дума примила је председнички амандман на предлог закона о држављанству усвојен у првом читању, према којем особа може бити лишена стеченог држављанства због дискредитације руске војске.

Амандманом се проширује листа кривичних дела која би требало да се кажњавају престанком стеченог држављанства. Ово су чланови Кривичног законика: Државна дума је добила амандман о лишавању стеченог држављанства

284.1 – Обављање делатности стране или међународне невладине организације за коју је донета одлука да се њене активности признају као непожељне на територији Руске Федерације;
207.3 – Јавно ширење намерно лажних информација о употреби Оружаних снага Руске Федерације, вршењу својих овлашћења од стране државних органа Руске Федерације;
280.1 – Јавни позиви за спровођење радњи које имају за циљ нарушавање територијалног интегритета Руске Федерације;
280.3 – Јавне радње које имају за циљ дискредитацију употребе Оружаних снага Руске Федерације у циљу заштите интереса Руске Федерације и њених грађана, одржавања међународног мира и безбедности или вршења својих овлашћења од стране државних органа Руске Федерације за ове сврхе.

Основ за лишавање држављанства могу бити и кривична дела као што су јавно позивање на екстремизам, задирање у живот државника, организовање оружане побуне, пљачка, разбојништво, мито, вандализам, скрнављење државног грба и заставе и нека друга.

Предлог закона је прошао прво читање у априлу. У првобитној верзији, предложено је лишење држављанства за тешка кривична дела против државе, терористичке активности, трговину дрогом и фалсификовање докумената, као и на добровољни захтев грађанина.

Поред тога, предлог закона предвиђа смањење броја захтева за више од 20 категорија подносилаца захтева за руски пасош. Такође се проширују овлашћења шефа државе да одреди категорију оних који испуњавају услове за поједностављено стицање држављанства.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.