Савић: Раст БДП Србије у 2022. око 3,5%, боље од многих других

ekonomija

Председник Савета гувернера НБС Небојша Савић изјавио је данас да ће Србија ове године вероватно имати раст БДП од око 3,5 одсто, што је боље од многих других земаља које већ имају стагнацију или рецесију.

Савић је, гостујући на ТВ К1, рекао да се Србија као и друге земље суочавају са инфлацијом, која је по последњим подацима на међугодишњем нивоу код нас 14 одсто.

Подсетио је да је Србија прошле године имала раст БДП већи од седам одсто и навео да сада имамо мањи раст него прошле године, али опет већи него друге земље, које имају стагнацију или рецесију.

„Имамо инфлацију, али имамо још увек и раст БДП. Идуће године ће раст српског БДП бити око три одсто, што није лоше, али је тешко одржати“, рекао је Савић.

Када је реч о инфлацији, Савић је рекао да се очекује да овог месеца имамо шпиц и да она почне онда полако да опада, као и да до друге половине 2024. или у другој те године уђемо у зону циљане инфлације од три плус-минус 1,5 одсто.

Савић је навео да је до инфлације у целом свету дошло због геполитике и штампања пара посебно западних централних банака током епидемије и услед других разлога.

Истакао је да је добро што је курс динара према евру стабилан.

„Околности јесу драматичне, проблем са енергентима у свету је такав да морамо озбиљно да се позабавимо тиме и не трошимо нерационално енергенте кад год је то могуће, а поготово струју јер у њеној производњи учествују сви други енергенти“, рекао је Савић.

Како је рекао, слично је било 70- тих година у САД због енергетске кризе и рата у Вијетнаму, када су у тој земљи постојали редови за гориво.

Инфлација је била у САД већа од 10 одсто, а каматне стопе око 20 одсто.

„Тако је настао петродолар и штампање долара, што траје до данас. И дошли смо довде да су енергенти нагло поскупели и скочила је инфлација. Долар је тада ојачао на једноставној трансакцији између Израела и пет арапских земља, када је Америка напустила златно покриће долара због рата у Вијетнаму. Направили су ‘дил’ са Саудијском Арабијом, Ираном и Ираком и увели петродолар, који до данас функционише, али сада им се измиче Саудијска Арабија“, каже Савић.

Према његовим речима, долар ће бити јак онолико колико буде трговано енергентима у доларима.

Додаје да се од 70-тих година тргује енергентима у доларима, иако се и пре трговало, али је тада то било, како је рекао, „закуцано“.

Долар је, каже, ојачао према евру јер се Европа спорије опоравља од пандемије и кризе.

Савић је рекао да САД тренутно нема велике проблеме, с обзиром да стопу раста од два или три одсто, као и стопу незапослености која је на историјски најнижем нивоу од свега три одсто, док је у Европи незапосленост шест до осам одсто, у зависности од земаља.

„САД је изван свих догађаја, има и нека енергетски проблем, јер игра на томе – нудимо вам течни природни гас (ЛНГ), али је сада скупљи, купите од нас по вишој цени“, напоменуо је Савић.

Очекује да ће евро, ипак, ојачати када ЕУ подигне референтну каматну стопу која је сада 1,25 одсто, док је у САД она три одсто, а у Србији четири одсто.

Савић објашњава да Европа има проблем стагнације још од 2008. године.

Он је казао да је Србија у првом, другом и трећем кварталу имала привредни раст између 3,5 и четири одсто БДП.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.