САД, Британија и Аустралија сарађују на хиперсоничном оружју

Raketa

Велика Британија, САД и Аустралија договорили су да сарађују у развоју хиперсоничног оружја и капацитета за електронско ратовање, објављено је из кабинета британског премијера Бориса Џонсона након разговора лидера новог обрамбеног савеза АУКУС.
АУКУС, који је покренут у септембру прошле године, навео је Аустралију да откаже уговор о набавци француских конвенционалних подморница и да се уместо њих одлучи за програм подморница на нуклеарни погон САД и Британије, што је нарушило односе с француским председником Емануелом Макроном, преноси Ројтерс.

Лидери овог споразума, Џонсон, амерички председник Џозеф Бајден и аустралијски премијер Скот Морисон су у уторак у заједничкој изјави поручили да су задовољни напретком програма подморница на нуклеарни погон и с конвенционалним наоружањем, као и да ће савезници наставити сарадњу и у другим областима.

“Такође смо се обавезали да започнемо нову трилатералну сарадњу на хиперсоничном оружју и противхиперсоничном оружју и капацитетима електронског ратовања”, наводи се у изјави лидера АУКУС.

Када су га новинари питали о договору између Британије, САД и Аустралије, кинески амбасадор при Уједињеним народима Џанг Ђун је данас упозорио да би то у другим деловима света могло да изазове кризу налик оној у Украјини, наводи Ројтерс.

“Ко не жели да види украјински кризу требало би да се суздржава од ствари које би друге делове света могле да одведу у кризу попут ове. Као што кинеска изрека каже: ако ти се не свиђа, немој то да намећеш другима”, поручио је Џанг.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs