САД изразиле забринутост јер је Азербејџан успоставио контролни пункт на Лачину

Bela kuća

Амерички Стејт департмент саопштио је данас да је „дубоко забринут“ због тога што је Азербејџан успоставио контролни пункт на коридору Лачин, једином копненом путу до спорног региона Нагорно-Карабах.

Влада САД је оценила да је успостављањем контролног пункта подривено настојање да се успостави поверење у мировни процес, пренео је Ројтерс.

Азербејџан је саопштио данас да је успоставио контролни пункт на коридору Лачин након пуцњаве на граници између азербејџанских и јерменских снага.

Азербејџан је саопштио да је успоставио контролни пункт због тога што Јерменија наводно користи пут за транспорт оружја.

Јерменски званичници су рекли да Азербејџан поставља „илегални контролни пункт на мосту Хакари на коридору Лачин, једином путу преко Азербејџана који повезује Јерменију са Нагорно-Карабахом.

Министарство одбране Јерменије саопштило је да је војник Артјом Погосјан убијен јутрос када су азербејџанске снаге отвориле ватру на јерменски положај у Сотку, јерменском селу на истоку језера Севан.

Азербејџан је негирао да је убио јерменског војника.

Азербејџан је тврдио да су јерменски војници пуцали на азербејџанске јединице у округу Лачин, што је Јерменија демантовала.

Нагорно-Карабах је међународно признат као део Азербејџана, али његових 120.000 становника су претежно етнички Јермени који су се отцепили од званичног Бакуа у рату 1990-их.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.