САД купиле 1,2 милиона барела нафте за своје стратешке резерве

Nafta

Сједињене Америчке Државе су купиле 1,2 милиона барела нафте како би помогле да се попуне стратешке резерве, након што су прошле године продале највећу количину икада из својих залиха, саопштило је америчко министарство енергетике.

Из министарства су навели да су купили нафту по просечној цени од 77,57 долара по барелу од две компаније, након што је поднето 18 понуда, преноси Глас Америке.

Администрација председника Џоа Бајдена прошле године је обавила највећу продају из стратешких резерви – 180 милиона барела, што је део стратегије за стабилизацију тржишта нафте и борбу против високих цена на пумпама после руске инвазије на Украјину. Сада је откупљено око шест милиона барела.

Пошто су цене нафте порасле услед смањења производње у Саудијској Арабији и Русији, америчкој администрацији било је тешко да откупи нафту за резерве.

Прошлог месеца је Вашингтон подигао цену по којој се нада да ће откупити нафту на 79 долара или мање за барел, у односу на ранији распон цена између 68 и 72 долара.

Из америчког министарства енергетике су раније саопштили да се надају да ће купити три милиона барела за испоруку у децембру и још три милиона у јануару по вишој цени.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs