САД откриле зашто су ставиле вето на резолуцију СБ УН о ситуацији на Блиском истоку

Linda Tomas

Амбасадорка Сједињених Америчких Држава у Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд објаснила је да су САД уложиле вето на резолуцију Савета безбедности о ситуацији на Блиском истоку зато што у бразилском нацрту резолуције није наведено право Израела на самоодбрану.

„Као и свака нација на свету, Израел има инхерентно право на самоодбрану, као што је наведено у члану 51 Повеље УН. Након претходних терористичких напада група као што су Ал Каида и Исламска држава, овај Савет је поново потврдио то право, а овај документ је требало да потврди то исто“, поручила је Линда Томас-Гринфилд, наводи се на сајту амер

Амбасадорка САД при УН Линда Томас-Гринфилд је истакла да је Америка присутна на терену где обавља тежак дипломатски посао.

„И док препознајемо жељу Бразила да овим текстом направи помак напред, верујемо да треба да дозволимо да се та дипломатија одигра, посебно сада када су генерални секретар УН Антонио Гутереш, председник САД Дзозеф Бајден, амерички државни секретар Ентони Блинкен и регионални актери ангажовани у интензивном дијалогу о питањима о којима смо данас разговарали“, рекла је Томас-Гринфилд.

Она је указала да Бајденово путовање на Блиски исток јасно демонстрира чињеницу да се САД активно ангажују на највише нивоу.

„Председник САД је отпутовао како би обезбедио ослобађање талаца, спречио ширење сукоба, нагласио потребу за заштитом живота цивила и да би се ангажовао на решавању хуманитарне кризом са којом се суочавају Палестинци у Гази, као и да демонстрира израелском народу да САД стоје уз њих у овом тужном времену“, рекла је америчка амбасадорка при УН.

Додала је да су САД „ужаснуте и тужне“ због јучерашње експлозије у болници Ахли Араб у Гази изазивши жаљење због „трагичних губитка људских живота“.

Кина је нешто раније саопштила да је шокирана због тога што је Америка уложила вето на бразилски нацрт резолуције о ситуацији у Израелу и Појасу Газе.

Први заменик сталног руског представника у УН Дмитриј Пољански изјавио је да америчка блокада бразилског нацрта резолуције о палестинско-израелском сукобу у СБ УН представља велики промашај спољне политике САД.

Бразил је припремио нацрт резолуције којом се осуђује „терористички напад Хамаса“ на Израел изведен 7. октобра.

У том документу се позива на укидање израелског налога да се житељи Газе и представници УН изместе из северног дела Појаса Газе и тражи се хитно ослобађање талаца, без икаквих предуслова.

У резолуцији на који је Америка уложила вето позва се на успостављање хуманитарног примирја у сукобу Израела и Хамаса с циљем да се омогући испорука хуманитарне помоћи Појасу Газе.

Предлог Бразила подржало је 12 чланица СБ УН док су Русија и Велика Британија биле уздржане.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs