САД пред затварањем; Бајден: Договорили смо се, руковали се, а сада се одричу договора

Amerika

Конгрес прелази у кризни режим, док се председавајући Представничког дома Кевин Мекарти суочава са побуном екстремно десних републиканаца жељних да смање потрошњу, чак и ако то значи смањење федералних услуга за милионе Американаца.

Нема јасног пута напред, јер се чланови Конгреса враћају у атмосферу високих тензија и имају ограничене опције. Очекује се да ће Представнички дом вечерас гласати о пакету закона за финансирање делова владе, али није јасно да ли Мекарти има потребну подршку за напредак, објавио је АП.

У међувремену је Сенат, покушавајући да спречи затварање, припремио сопствени двопартијски план за привремену меру, како би се бар одређено време задржало финансирање владиних служби и после суботе, али планови за додатну помоћ Украјини доведени су у питање, јер се одређени број републиканаца у Представничком дому и Сенату противи трошењу више новца на ратне напоре.

Амерички председник Џо Бајден је упозорио најконзервативније републиканце да одустану од тврдокорне тактике, рекавши да је финансирање савезне владе „једна од најосновнијих одговорности Конгреса“.

Бајден је замолио републиканце у Представничком дому да не одступе од споразума о дугу који је склопио раније ове године са Мекартијем, који је одредио нивое финансирања савезне владе и који је потписан након одобрења и Представничког дома и Сената.

„Договорили смо се, руковали се и рекли да је то оно што ћемо урадити, а сада се одричу договора. Ако републиканци у Представничком дому не почну да раде свој посао, требало би да престанемо да их бирамо”, рекао је Бајден, преноси Глас Америке.

Затварање би пореметило америчку привреду и животе милиона људи који раде за владу или се ослањају на савезне службе – од контролора летења, од којих би се тражило да раде без плате, до седам милиона људи у програму за мајке и децу, укључујући половину беба рођених у САД, које би могле изгубити приступ прехрани, наводи Бела кућа.

Све се дешава у сенци припрема за председничке изборе 2024. године, док водећи републикански кандидат Доналд Трамп наговара републиканце у Конгресу да „затворе владу“ и пониште договор који је Мекарти склопио са Бајденом.

„Осим ако не добијете све, затворите је. Време је да републиканци науче како да се боре“, написао је Трамп великим словима на друштвеним мрежама.

Мекарти је тврдокорним републиканцима услишио многе захтеве, али то није било довољно, јер они траже више, а међу њиховим захтевима је и смањење финансирања Украјине.

Конзервативни републиканци желе да Мекарти одустане од договора који је склопио са Бајденом и да се држи ранијих обећања о смањењу потрошње која им је дао у јануару да би добио њихове гласове приликом избора председавајућег.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs