САД спремају одговор на кинеску забрану продаје чипова компаније Микрон Технолоџи

Amerika

Лидер демократске већине у америчком Сенату Чак Шумер рекао је данас да, заједно са администрацијом председника Џозефа Бајдена, ангажују савезнике и компаније како би одговорили на кинеску забрану продаје меморијских чипова које производи америчка компанија “Микрон текнолоџи“.

Рестрикције кинеског регулатора сајбер простора против “Микрона“, највећег америчког произвођача меморијских чипова, део су растућег трговинског спора између две највеће светске економије, пренео је Ројтерс.

“Најављена акција кинеске владе против Микрона није заснована на чињеницама и представља забрињавајућу употребу економске принуде против САД“, рекао је Шумер.

Он је истакао да сарађује с Бајденовом администрацијом на томе да се кинеској влади јасно предочи да је овакво понашање „неприхватљиво и непродуктивно“.

Пекинг је раније забранио кинеским компанијама које раде на кључним инфраструктурним пројектима да користе продукте америчког произвођача полупроводника “Микрон текнолоџи“.

Национални регулатор – Кинеска управа за сајбер простор (ЦАЦ), саопштио је да “Микрон текнолоџи“ није прошла тест сајбер безбедности, навео је Си-Ен-Ен.

ЦАЦ сматра да продукти “Микрона“ представљају значајан ризик за националну безбедност Кине, додаје се у саопштењу.

Ова одлука долази неколико недеља након што је Кина почетком априла започела безбедносну проверу производа америчке компаније.

Десет одсто прихода Микрона потиче из континенталног дела Кине.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.