САД: Стејт департмент покренуо иницијативу за ослобађање политичких затвореника

Stejt department

САД су најавиле покретање иницијативе под називом “Без праведног разлога“, којом глобално настоје да подигну степен свести о тешком положају политичких затвореника и њихових породица и да се ангажују на ослобађању свих неправедно заточених појединаца широм света, саопштено је данас из америчког Стејт департмента.

Појединци који су истакнути у први план ове иницијативе су симбол многих политичких затвореника које у заточеништву држе владе у свим деловима света, наводе из Стејт департмента. Многи су жртве мучења, родно заснованог насиља, нехуманих услова, присилног нестанка или других облика злостављања.

Неки од политичких затвореника су лишени слободе у знак одмазде због учешћа у мирним протестима, због разоткривања корупције или због критичког извештавања, додаје се у саопштењу.

Други се држе затворени због своје расне или етничке припадности, вере, језика, родног идентитета или због погрешно перципираног или стварног ЛГБТQИ+ статуса или понашања.

Неке владе злоупотребљавају своје правне системе да се, како наводи Стејт департмент, обруше на мирне демонстранте или критичаре власти користећи се измишљеним оптужбама као што су „тероризам, екстремизам, сајбер злочини, лажне вести или хулиганизам“.

Многима су изречене казне у судовима који нису независни, у процесима који су затворени за јавност, док су други притворени без икакве друге применљиве правне заштите.

Иницијатива “Без праведног разлога“ ће подразумевати дипломатско ангажовање и јавну дипломатију у Вашингтону и амбасадама САД у иностранству и она рефлектује доприносе адвоката политичких затвореника, чланова њихових породице и невладиних организација, наводе из Стејт департмента.

„Дубока узнемиреност и разочарање“: Амерички Стејт департмент реаговао због пресуде градоначелнику Истанбула
САД, како се итиче у саопштењу, позивају да се хитно ослободе сви политички затвореници и позивају све који верују у универзалност људских права и основних слобода да подрже ову иницијативу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs