САД увеле санкције за преко 150 компанија и појединаца из Русије, Турске, Грузије, УАЕ због избегавања санкција Кремљу

Bela kuća

САД су саопштиле да су увеле санкције против више од 150 компанија и појединаца, од Русије до Турске, Уједињених Арапских Емирата и Грузије, да би се обрачунале са избегавањем санкција и онемогућиле Кремљу да дође до технологије, новца и финансијских канала који помажу рат у Украјини.

Реч је о једном од највећих пакета санкција које су до сада увели Стејт департмент и Секретаријат за финансије и најновији којим се санкционишу појединци и компаније у земљама, међу којима је и НАТО чланица Турска, које продају западну технологију Русији која би могла да је употреби за рат, пренео је Глас Америке.

Циљ санкција је да се поремете и развој руског енергетског сектора и будући извори готовине, укључујући пројекте за природни гас на Арктику, као и рударство и фабрике које производе и поправљају руско оружје.

„Циљ овог потеза је да се ограничи одбрамбени производни капацитет Русије и да се смањи ликвидност којом плаћа свој рат“, рекао је за АП Џејмс О’Брајан, који је на челу канцеларије за координацију санкција при Стејт департменту.

Америка је увела казнене мере против новоосноване компаније из Уједињених Арапских Емирата, која обезбеђује инжењерске услуге и технологију за руски пројекат за природни течни гас на Арктику, као и против више компанија укључених у његов развој.

Пакетом санкција обухваћено је и неколико турских и руских компанија за које Стејт департмент наводи да помажу Москви да дође до америчких и европских електронских компоненти – као што су компјутерски чипови и процесори – који могу да се користе за цивилну и војну опрему.

Кажњене су и турске компаније које су пружале услуге поправке бродова компанији повезаној са руским Министарством одбране.
Најновијим пакетом санкција таргетира се и више руских компанија које поправљају, развијају и производе оружје, међу којима су и крстареће ракете Калибр.

Међутим, да би се заиста стегао обруч око Русије, аналитичари кажу да би западне компаније требало добро да размисле пре него што кључну технологију продају земљама за које се зна да их препродају Русији.

Стејт департмент је, такође, санкционисао руског држављанина повезаног са приватном компанијом Вагнер, који је омогућавао испоруке севернокорејског оружја Русији.

Кажњен је и руски олигарх, за којег Стејт департмент наводи да има личне везе са руским министром одбране Сергејом Шојгуом и организованим криминалом.

Санкције су уведене и против припадника руских обавештајних служби, те олигарха грузијско-руског порекла за којег америчке власти наводе да је радио са руском Федералном службом безбедности да утиче на грузијско друштво и политику у корист Русије.

Од почетка руске инвазије на Украјину, у фебруару 2022. године, САД су санкционисале готово 3.000 фирми и појединаца.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs