Санкције Русији коштале европске фирме 100 милијарди евра

Rusija

Санкције Запада, које су због напада на Украјину уведене Русији, навелико коштају европске компаније. Према листу „Фајненшел тајмс“ (ФТ), из годишњих извештаја 600 европских компанија и њихових финансијских извештаја за 2023. произилази да је 176 фирми забежило обезвређење своје имовине и додатне трошкове због промене пословања у Русији.

У овај прорачун нису урачунати индиректни трошкови као што су поскупљење енергената и робе.
Највећи губици су концентрисани у неколико сектора као што су енергетика, ауто-индустрија и финансијски сектор.

Три компаније у енергентском сектору – БП, „Шел“ и „Тотал енержис“ -саопштиле су да их повлачење из Русије кошта око 40,6 милијарди евра, али ФТ наводи да су ти губици надокнађени растом профита због раста цена нафте и гаса.

Губици европске ауто-индустрије износе 13,6 милијарди евра, док је финансијски сектор – банке, осигуравајућа друштва, инвестиционе компаније – изгубио 17,5 милијарди евра због одласка из Русије.

Гледано по земљама, највише су изгубиле компаније из Немачке, Француске и Велике Британије.
Више од 50 одсто од укупно 1.871 европске компаније које су пре рата пословале у Русији је и даље активно у тој земљи, навела је Кијевска економска школа.

У Русији, у смањеном обими и „локално“ и даље послују банке – италијанска „Уникредит“ и аустријска „Рајфајзен“, као и произвођачи хране – швајцарски „Нестле“ и британски „Унилевер“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs