Састанак Орлића и Соботке: Представници парламената Србије и Аустрије о сарадњи

Orlić

Председник Супштине Србије Владимир Орлић састао се са председником Националног већа Парламента Републике Аустрије Волфгангом Соботком, који борави у посети Београду.

Волфганг Соботка је на почетку састанка упутио изразе најдубљег жаљења и искреног саучешћа председнику парламента Србије и породицама жртава злочина у Београду, уједно поздрављајући ефикасну реакцију државе и мере које је предузела како се овакве трагедије не би поновиле, саопштено је из Народне скупштине.

Председници парламената су током разговора изразили задовољство због добрих и стабилних билатералних односа између две земље, о чијој трајности говори то да се наредне године навршава 150 година од њиховог успостављања.

Соботка је поздравио успехе које је Србија постигла спроводећи свеобухватне реформе и поновио да Аустрија наставља да пружа снажну и недвосмислену подршку Србијии на њеном европском путу.

Орлић је истакао да Србија наставља да посвећено ради на постизању напретка у европским интеграцијама, али да је овај процес отежан због тешког стања у дијалогу Београда и Приштине, који је узрокован одбијањем Приштине да спроведе све претходно потписане споразуме и формира ЗСО, на коју се чека више од 10 година.

Такође, поновио је и да је безбедност српског народа на КиМ свакодневно угрожена и да Приштина покушава да, у општинама у којима живе Срби, успостави своју власт – без икаквог учешћа Срба у истој, што је супротно свим европским стандардима.

За овакво понашање, како је додао, Приштина константно тражи награду у виду чланства у међународним организацијама.

Соботка је исказао разумевање за околности у којима се дијалог одвија, уједно охрабрујући његове учеснике да наставе разговоре у циљу достизања решења и нормализације.

Аустријске компаније у Србији запошљавају 22.000 радника“

Орлић је нагласио да Србија остаје привржена дијалогу и доследна у спровођењу политике очувања мира, стабилности, заједничког развоја и сарадње, пре свега постизању економских успеха, уједно и бележењу нових рекорда када је реч о привредној сарадњи са Аустријом.

„Аустрија је наш трећи највећи страни инвеститор, и у Србији послује више стотина аустријских компанија које запошљавају више од 22 хиљаде радника. Посебно је значајно то што је 80 одсто аустријских компанија реинвестирало у Србију, и овај податак јасан је показатељ да је наша држава препозната као економски и политички снажна и стабилна. Уз развој иницијативе ‘Отворени Балкан’, Србија данас представља најбољу дестинацију за улагања у овом делу Европе“, поручио је Орлић.

Председници парламената су искористили прилику да поздраве све досадашње, као и будуће инвестиције из Аустрије у Србију.

Током састанка је било речи о могућностима за даље јачање међупарламентарне сарадње којој би, како је истакао Соботка, снажан подстрек представљала посета председника Скупштине Србије Аустрији.

Такође, оценио је да активности и иницијативе националних парламената могу допринети унапређењу сарадње у бројним сферама од интереса, уједно јачању свеукупних политичких односа.

Састанку су присуствовале потпредседнице Скупштине Србије Сандра Божић и Снежана Пауновић, као и председник Посланичке групе пријатељства са Аустријом Драган Д. Марковић.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs