Сат за нашу планету – Покренимо се за природу

WWF (Светска организација за заштиту природе) позива грађане, институције, компаније и градове да се прикључе још једном ,,Сату за нашу планету”.

„Покрени се за Планету“ слоган је овогодишње кампање Сат за нашу планету, а која ће се одржати 27. марта од 20.30 до 21.30 сати по локалном времену. 

Поред познатог апела за искључивање декоративне расвете на јавним зграма и гашења светала у становима на 60 минута, светска организација за заштиту природе ове године позива грађане да се прикључе великом зум догађају који ће бити одржан током Сата за нашу планету. Плесом уз песму коју је написала и извела Лејла Хот с неколико гостију, овај догађај организујемо као гласан подсетник да је неопходно да се хитно покренемо и променимо понашање да бисмо ублажили климатске промене. 

Све чешће смо сведоци деловања климатских промена и у нашој земљи. Већ другу годину за редом, са остатком света обележавамо Сат за нашу планету виртуелно, у околностима пандемије КОВИД-19. То су јасни подсетници на чињеницу да се климатске промене не дешавају неком другом, негде далеко, у будућности, већ нама, данас и овде. 

Екстремни временски догађаји, пораст температура, загађеност река, чешћи шумски пожари, појава нових заразних болести – неке су од промена које су очигледне и у нашем крају света. 

  • Kлиматске промене нам јасно говоре да, и поред брзог технолошког развоја, ми и даље потпуно зависимо од природе: од природних ресурса и природних циклуса. Њихове последице су очигледне широм наше планете. Угрожени су екосистеми, добробит и сигурност људи. Један од начина борбе против наведених изазова је упоран и свестран рад на просвећивању грађана, како би својим залагањем приморали центре финансијске и политичке моћи да одговорно примењују усвојене политике и стратегије за ублажавање климатских промена. Добар и нама близак пример је отпор грађана градњи малих хидроелектрана на Старој планини, као и борба становника Србије за чист ваздух, каже Душка Димовић из WWF-а.

Упркос тешким временима, прошлогодишња акција Сат за нашу планету била је масовнија него икада раније: учествовало је 190 земаља и територија, а забележено је више од 4,7 милијарди утисака на глобалним друштвеним мрежама. 

WWF организује Сат за нашу Земљу у оквиру пројекта „Да нам клима штима”, који подржава Влада Шведске. Сат за нашу планету у Србији се ове године обележава 13. пут. Први пут је одржан у Сиднеју 2007. године као грађанска иницијатива за подизање свести о климатским променама, али и позив на хитну акцију. Данас се сматра највећом добровољном грађанском акцијом за заштиту природе.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs