Сахрањен убијени кандидат за председника Еквадора: Испратили га полиција и најближа родбина

Sahrana

Кандидат за председника Еквадора Фернандо Виљависенсио сахрањен је у петак увече, 11. августа, на приватној церемонији у главном граду земље.

Овај 59-годишњак је сахрањен на гробљу Монтеоливо у северном Киту, потврдио је његов предизборни тим за ЦНН.

Убијеног председничког кандидата пратили су припадници полиције заједно са најближом родбином.

Виљависенсио, борац за борбу против корупције и законодавац који је отворено говорио о насиљу узрокованом кријумчарењем дроге у земљи, убијен је из ватреног оружја на предизборном скупу у Киту у среду.

Злочин се догодио уочи председничких избора који би требало да се одрже 20. августа.

Пре него што је убијен, Виљависенсија је упозорио да добија претње од нарко-банди које су повезане са озлоглашеним мексичким картелом Синалоа.

Након убиства Виљависенсија организација Хуман Ригхтс Wатцх (ХРW) издала је саопштење упозоравајући да пораст организованог криминала угрожава институције Еквадора и животе грађана. Из ХРW су посебно истакли две велике банде – Конерос и Лобос (Вукови), које су повезане са албанским трговцима дрогом и од којих је друга преузела одговорност за атентат.

Фернандо Виљависенсио, новинар по професији, учествовао је у четвртак на митингу, током своје предизборне кампање, у једној школи у Киту. Око 18.20 по локалном времену напустио је зграду и кренуо ка аутомобилу, окружен телохранитељима. Међутим, тада је убица испалио око 40 метака. Виљависенсио је погођен и преминуо је недуго потом, а неколико сарадника је рањено.

Атентатор је затим ликвидиран у окршају са обезбеђењем.

Убиство Виљависенсија је бацило предстојеће изборе у несигурност. Поједини супарнички кандидати су најавили да суспендују кампању.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs