Саша и Неда производе најскупљи зачин на свету: Један килограм кошта скоро 40.000 евра

Šafran

Да би се добио килограм овог зачина потребно је убрати и до 200.000 цветова.
Саша и Неда Николић из Неготина по занимању су просветни радници. Међутим, њих двоје нашли су начин како да искористе земљу коју имају када су, сасвим случајно, прочитали текст о најскупљем зачину на свету. У крају познатом по непрегледним пољима винограда, овај брачни пар одлучио је да узгаја шафран.

– Сазнали смо из медија неке ствари о шафрану, заинтересовали се и проучили како се узгаја. Било је тешко да се набаве луковице, и прве смо купили у Француској. Сада имамо 40 ари земљишта под шафраном – прича нам Саша.

Гајење шафрана не разликује се много од других култура и није претерано захтевно, али берба и обрада јесу.

– Чим процвета, он се бере, одваја се тучак и он се суши. Оно што је битно, да би се задржао квалитет све мора да се уради истог дана. Цвет је тако нежан и брзо увене, и тежа је обрада ако се чека, губи се на квалитету. Некада одлучимо да не оберемо сав шафран јер не можемо да стигнемо са обрадом и оставимо га на њиви – објашњава нам он.
Да би се добио килограм овог зачина, потребно је убрати и до 200.000 цветова. У првој години Николићи су успели да произведу око 30 грама зачина. Сваке године добијали су више, јер се сваке године луковице размножавају и расту.

– У Неготину и околини се нико није определио да пође истим путем, јер прве три године не можете да вратите уложено. Највећа ставка су луковице. Нама је сада лакше јер се оне размножавају, и успели смо да произведемо наше, али свакако та прва куповина је захтевна – рекао је он.
Један килограм овог зачина кошта скоро 40.000 евра. Један грам од 30 до 40 евра. Николићи су засада успели да успоставе сарадњу са појединим ресторанима, део њиховог производа отишао је и у Француску, а у последња два месеца почели су да добијају мало више купаца. Шафран код нас није уобичајан зачин, док се у свету користи и у слатким и у сланим јелима.

Шафран многи користе за пиринач, рижото, а Швеђани га често стављају у слатка јела, имају и један дан који је посвећен колачима од шафрана, а 16. октобар је Светски дан шафрана – рекао је Саша.

Његова породица је заволела шафран, па га деца често користе када праве смути, додају га у житарице и у нека традиционална јела којима шафран даје посебан, јединствен укус.

– Овог лета смо правили сладолед са шафраном, и заиста даје неку јединствену пуноћу укуса сладоледу. Ако помислите да можда нешто недостаје сладоледу, то је управо шафран – казао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs