СБ УН сазовао за данас специјалну седницу ГС УН

Savet za bezbednost

Савет безбедности Уједињених нација одлучио је да за данас сазове ретку хитну седницу 193 чланице Генералне скупштине УН о нападу Русије на Украјину.

Гласање 15 чланица Савета безбедности било је процедурално, тако да Русија није могла да уложи вето.

Резолуција о сазивању седница Генералне скупштине УН усвојена је са 11 гласова “за”.

Русија је гласала против, а Кина, Индија и Уједињени Арапски Емирати били су уздржани.

Русија је у петак уложила вето на нацрт резолуције, у којој је Савет безбедности УН позвао на хитно обустављање, како је наведено, “офанзиве у Украјини”..

Америчка амбасадорка при Уједињеним нацијама Линда Томас-Гринфилд рекла је да се очекује да Генерална скупштина гласа о сличној резолуцији већ у среду.

Ниједна држава нема право вета у Генералној скупштини УН.

Томас-Гринфилд је позвала Русију да ублажи своју, како је рекла, “опасну реторику у вези са нуклеарним оружјем”.

“Ово је још један ескалирајући и непотребан корак, који нам свима прети”, рекла је Томас-Гринфилд.

Она је рекла да Русија не може “да стави вето на наше гласове”.

“Русија не може да стави вето народу Украјине. И Русија не може да уложи вето на Повељу УН. Русија не може, и неће, ставити вето на одговорност”, рекла је Томас-Гринфилд.

Стални представник Русије у УН василиј Небензја рекао је да је криза у Украјини изазвана је “затварањем очију” Запада на неонацистичке злочине у Донбасу.

“У овом тренутку, фокус би требало да буде на побољшању ситуације која је довела до кризе кроз коју пролазимо. Она није почела руском специјалном операцијом у Украјини, изазвана је много раније, пре осам година, од када Запад затвара очи пред злочинима украјинских неонациста у Донбасу”, рекао је Небензја на седници Савета безбедности УН.

Он је оценио да је у току информациони рат против Русије на друштвеним мрежама, што укључује покушаје да се напади украјинских снага прикажу као акције руске војске.

Британска амбасадорка у УН Барбара Вудвард изјавила је да су чланови СБ УН “оголили дипломатску немоћ Русије” и оценила да Москва не може да спреци свет да се уједини у осуди “њене инвазије на Украјину”.

Француска је најавила да ће сутра поднети резолуцију Савету безбедности Уједињених нација којом се позива на прекид ватре и “несметан хуманитарни приступ” Украјини, наводи се у саопштењу Јелисејске палате.

Резолуције Генералне скупштине УН нису обавезујуће, али имају одређену политичку тежину.

Од 1950. године до данас хитне специјалне седнице Генералне скупштине сазиване су само 10 пута.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије