Сведок атентата на Кенедија изнео нову теорију: Држао је кључни доказ у рукама, а сад сумња у званичну причу

Dzon

Бивши агент Тајне службе САД који је био сведок убиства Џона Ф. Кенедија прекинуо је ћутање о трагичном догађају и сада доводи у сумњу налазе комисије која је истраживала смрт покојног председника.

Пол Лендис, који је признао да је дуго веровао да је Ли Харви Освалд деловао сам када је убио Кенедија, рекао је да почиње да се пита да ли су у атентат били умешани додатни стрелци.

– Почињем да сумњам у себе. Сада почињем да се питам – рекао је Ландис за Њујорк тајмс.

Лендис је рекао да је његов скептицизам резултат неслагања између Воренове комисије и његовог сопственог искуства на дан када је Кенеди упуцан у главу и убијен док се возио у кабриолету Линколн континентала кроз Далас у Тексасу.

У време Кенедијевог убиства Ландис је био у аутомобилу који је пратио Кенедија када је чуо неколико пуцњева.

Неколико елемената Ландисовог недавног извештаја о том дану у Дили Плази у супротности је са његовом званичном изјавом непосредно након пуцњаве. Иако је нагласио да никада није веровао у теорије завере, био је непоколебљив да исприча шта је видео и урадио.

Воренова комисија, након истраге, није нашла доказе да су Ли Харви Освалд или Џек Руби били део било какве завере, домаће или стране, да се убије председник. Они су тада изјавили да је један метак који је погодио Кенедија прошао кроз њега и погодио тадашњег гувернера Тексаса Џона Коналија. Метак му је наводно погодио леђа, бутину, грудни кош и зглоб.

Критичари налаза комисије то називају „теоријом магичног метка“.

Њихов закључак је заснован на метку пронађеном на носилима на која је Конали стављен док је транспортован око Меморијалне болнице Паркланд након напада.

Међутим, Ландис је за Њујорк тајмс рекао да је вероватно он нашао метак који је касније пронађен на носилима. Он је подсетио да се метак забио у седиште лимузине на ком је Кенеди седео након што је председник доведен у болницу.

– То је био доказ за који сам одмах схватио да је веома важан. И нисам желео да нестане или да се изгуби. Па је било: „Поле, мораш да донесеш одлуку“ – и зграбио сам га – рекао је Ландис.

Да би зауставио ловце на сувенире, Лендис је зграбио метак, ушао у болницу и ставио га на Кенедијева носила. Надао се да ће докази помоћи лекарима да утврде шта се догодило. Сада претпоставља да су носила у једном тренутку морала бити збијена једно уз друго и да је метак пао близу Коналија.

Ландис спекулише да је метак изгубио брзину у Кенедијевим леђима и да је заробљен у седиште лимузине.

Увек је мислио да Освалд делује сам, али сада није сигуран.

Лендис ће ускоро објавити своје мемоаре „Последњи сведок: Агент Кенедијеве тајне службе прекида своју тишину после 60 година“.

Током последњих неколико година Лендис је испричао своју причу истакнутим личностима, као што су бивши директор тајне службе Луис Ц. Мерлети и адвокату из Кливленда Џејмсу Робеналту.

– Ако је оно што он каже истина, у шта сам склон да верујем, вероватно ће поново отворити питање другог стрелца, ако не и више – рекао је господин Робеналт.

– Ако се метак који познајемо као магични или нетакнути метак зауставио на леђима председника Кенедија, то значи да је централна теза Вореновог извештаја, теорија једног метка, погрешна – додао је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs