Светска банка задржала прогнозу раста Србије на 4,5% за 2022. годину

Novac

Светска банка је задржала прогнозе привредног раста Србије на 4,5% за 2022. годину и на 4% за наредну годину, колико је предвиђала и у октобру прошле године.

У данас објављеном јануарском Извештају о светским економским изгледима, ова међународна финансијска институција је такође остала при јесењој процени раста бруто домаћег производа Србије у 2021. години од 6,0 посто.

За разлику од октобарског извештаја, у новим прогнозама Светске банке нема појединачних поглавља о економским приликама по земљама.

Овај међународни кредитир предвиђа умерени раст Западног Балкана од 4,1% у текућој години и од 3,8% у 2023.

Такође сматра да ће економски опоравак у региону изгубити замах како буду слабили ефекти екстерних подстицаја и због подривања поверења услед растућих политичких неизвесности, посебно, како наводи, у Босни и Херцеговини.

Даље додаје да се очекује да ће овај регион имати корист од недавно усвојеног Економског и инвестиционог плана ЕУ за Западни Балкан, који ће мобилисати средства за подршку конкурентности, инклузивном расту, као и зеленој и дигиталној транзицији.

Када је реч о глобалној економији, у Извештају се наводи да након снажног опоравка у 2021. години, светска привреда улази у изразито успоравање због претњи од нових сојева вируса ковид-19, раста инфлације, дугова и неједнакости у приходима које би могле да угрозе опоравак економија у успону и земаља у развоју.

Према предвиђањима Светске банке, глобални раст ће успорити са прошлогодишњих 5,5% на 4,1% у 2022. години и на 3,2% у 2023, пошто ће се нагомилана тражња, која је била спутана у јеку пандемије, распршити, и јер ће се мере фискалне и монетарне подршке укидати широм света.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије