Светска банка потврдила: Србија ће у 2021. расти за шест одсто

Svetska banka

Економски опоравак Србије се убрзава, уз оживљавање приватне тражње и повећање укупних инвестиција, због чега је прогноза подигнута за један поен.Светска банка очекује да ће економија Србије у овој години порасти за шест одсто, након чега ће се на средњи рок раст вратити на претпандемијски ниво од око четири одсто, навела је та финансијска организација при УН у редовном економском извештају за Западни Балкан.

Порасла незапосленост младих

Стопа сиромаштва у региону, према пројекцијама, вратиће се на тренд забележен пре избијања пандемије и смањиће се за око један процентни поен, на 20,3 одсто, слично нивоу из 2019, саопштава Светска банка и упозорава да је опоравак и даље изложен претњама.

Светска банка наглашава да су током рецесије посебно биле погођене жене и млади, код којих је стопа незапослености младих у 2021. порасла на 37,7 одсто.

Како се наводи у саопштењу, раст је ове године подстакнут новим пакетом финансијских подстицаја, фискални дефицит се током 2021. постепено смањивао, а добри извозни резултати помогли су да дефицит текућег рачуна остане испод пројектованог.

Светска банка очекује да ће потрошња остати главни покретач раста БДП-а на средњи рок, док ће нето извоз и даље давати негативан допринос привредном расту.

– Да би ослободила свој развојни потенцијал и омогућила отварање нових, квалитетних радних места, Србија треба да уклони структурна уска грла везана за управу, тржиште рада, инфраструктуру и порески систем – сматра директор канцеларије Светске банке у Србији, Никола Понтара.

Зелена транзиција, заснована на ефикаснијем коришћењу сировина и енергената, експанзији зелених индустрија и технологија и промовисању енергетски ефикасније привреде која производи мање загађења, може помоћи Србији да изгради еколошки чисту и отпорну економију, поручено је из СБ.

Србија ће на средњи рок одржати макроекономску стабилност, док се за инфлацију – упркос убрзању у претходних неколико месеци – очекује да се врати у оквире циљаног распона Народне банке Србије, оцењује Светска банка.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs