Светска здравствена организација против мешања вакцина: Ово је помало опасан тренд

Водећа научница Светске здравствене организације Сумија Сваминатан саветовала је људе да не мешају вакцине против ковида-19 различитих произвођача, називајући то “опасним трендом”, јер је потребно више података како то утиче на здравље.

  • Ово је помало опасан тренд. Биће хаотична ситуација у земљама ако грађани почну одлучивати када ће и ко узимати другу, трећу и четврту дозу, рекла је Сумија Сваминатан на онлајн брифингу.

Сваминатан је у понедељак назвала мешање вакцина “зоном без података”. СЗО је у уторак појаснила да су неки подаци ипак доступни и да се очекује више сазнања о томе, преноси Ројтерс.

Стратешка саветодавна група стручњака из СЗО у јуну је рекла да би вакцина Фајзер могла да се користи као друга доза након прве дозе Астра Зенеке, ако у међувремену дође до несташице Фајзер вакцина.

У току су клиничка испитивања које води Универзитет у Оксфорду, а које ће се бавити мешањем Астра Зенеке и Фајзера, као и Модерне и Нововак вакцина.

  • Чекају се подаци из студија мешања и подударања различитих вакцина – имуногеност и безбедност морају бити процењене, рекла је СЗО.

Агенције за јавно здравље треба да доносе одлуке на основу доступних података, а не појединих случајева, додала је СЗО.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs