Свет у шоку: Путин упутио извињење Израелу

Putin

У разговору са премијером Нафталијем Бенетом, руски председник Владимир Путин се извинио због тврдње руског министра спољних послова Сергеја Лаврова да Адолф Хитлер има јеврејско порекло.

Бенет је прихватио Путиново извињење за Лавровљеву опаску и захвалио му се што је разјаснио став руског председника према јеврејском народу и сећању на холокауст, наводи се у саопштењу Бенетове канцеларије.

Путин је такође упутио честитке председнику Исаку Херцогу поводом обележавања Дана независности Израела: “Упућујем искрене жеље поводом Дана независности Израела”, написао је Путин Херцогу, преносе израелски медији.

Верујем да ће односи Русије и Израела, засновани на принципима пријатељства и међусобног поштовања, наставити да се развијају у корист нашег народа и у циљу јачања мира и безбедности на Блиском истоку. Желим вам добро здравље и велики успех, као и радост и благостање за све грађане Израела – додао је он.
Препирка је почела када је Лавров рекао да јеврејско порекло украјинског председника Володимира Зеленског не негира наводне нацистичке елементе његове земље, наводи се у интервјуу који су у недељу објавили италијански медији.

– Па шта ако је Зеленски Јевреј? Чињеница не негира нацистичке елементе у Украјини. Верујем да је и Хитлер имао јеврејске крви. То не значи апсолутно ништа. Мудри јеврејски народ је говорио да су најватренији антисемити обично Јевреји – рекао је тада Лавров.

Многи израелски лидери, укључујући премијера Нафталија Бенета и министра спољних послова Јаира Лапида, осудили су ту изјаву, а Лапида је овај коментар назвао “неопростивим и нечувеним, као и страшном историјском грешком”.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије