Свечано отворена амбасада Србије у Гани

Амбасада

Министар спољних послова Никола Селаковић свечано је у Акри отворио амбасаду Србије у Гани и поручио да ће она допринети развоју билатералних односа двеју држава у будућности на политичком, економском и сваком другом плану.

Никола Селаковић је посебно изразио задовољство чињеницом да је то прва амбасада наше земље која је отворена на територији афричког континента после више од четири деценије.

„Гана није само традиционални пријатељ са којим смо засновали дипломатске односе још 1959. године, већ је велики пријатељ у данашњици, јер је то држава која је повукла признање тзв. независности Косова и држава са којом остварујемо изванредну сарадњу у међународним форумима“, истакао је Селаковић.

Навео је да Србија и Гана имају озбиљне планове за сарадњу у будућности, посебно у областима пољопривреде, одбране, дигитализације, вештачке интелигенције, образовања.

Министар је указао да је његова данашња посета почела састанком с председником Гане Наном Адом Данквом Акуфо-Адом, који је присуствовао 60. годишњици оснивања ПНЗ у Београду прошле године, и којег је председник Вучић одликовао Орденом на ленти за допринос развоју билатералних односа Гане и Србија и личне заслуге у повлачењу признања независности тзв. Косова.

„Састанак је био срдачан и договорили смо отварање амбасаде Гане у Београду, чему ће Влада Србије и Министарство спољних послова пружити несебичну помоћ“, нагласио је шеф дипломатије.

Када је реч о о састанку са министарком спољних послова Ширли Бочвеј, министар је казао да се разговарало о плану активности до краја године, као и да је договорено да у октобру буде одржана заједничка седница Мешовитог комитета за економско-трговинску сарадњу.

Такође, Селаковић је пренео да се припремају и значајни споразуми који ће тада бити закључени, али и да радимо на одржавању бизнис форума који би окупио припаднике пословних заједница две државе.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs