Све већи број земаља у свету уводи санкције за невакцинисане

vakcinisanje

Све је више земаља, и оних ближе Србији, али и оних у којима ради и по неколико стотина хиљада наших грађана, које на сличне начине раднике приморавају да се вакцинишу. Сада се листи придружила и Kанада, где ће државни службеници који се не вакцинишу против ковида до краја октобра бити послати на неплаћено одсуство.

Прво је изненадила Италија која је обавезала све раднике у јавном и приватном сектору да имају потврду о вакцинацији, негативан тест или потврду да су прележали корону. Потом су на листу, због сличних одлука, доспеле и Словенија, Француска, Грчка, Немачка, САД…

Kанада

Државни службеници у Kанади који се не вакцинишу против ковида 19 до краја октобра биће послати на неплаћено одсуство, изјавио је данас канадски премијер Џастин Трудо.

Он је нагласио да је обавезна вакцинација за запослене у државним институцијама Kанаде, којих има око 300.000.

Осим за државне службенике, вакцинација је обавезна и за све старије од 12 година који путују кроз Kанаду возом или авионом. Трудо је такве мере назвао “једним од најстрожих у свету”.

У Kанади је до сада вакцинисано 80 одсто становништва старијег од 12 година.

Немачка

У Немачкој је план да уведу нова правила према којима невакцинисани радници не би примали накнаду за боловање, уколико би их мере корона вируса приморале на карантин.

Нова правила немачког Министарство здравља требало би да ступе на снагу најкасније 11. октобра текуће године.

Правила би утицала на људе који су позитивни на корона вирус, као и на оне који се враћају са путовања из земаља које су означене као “високо ризичне” , а које сада укључују Велику Британију, Турску и делове Француске.

Kако се наводи, невакцинисани путници из таквих земаља морају да буду у карантину најмање пет дана, а они који су вакцинисани или су се недавно опоравили од вируса не морају.

Словенија

У Словенији ПЦР тестови више нису прихваћени за улазак на радна места која финансира држава, укључујући и државне болнице. Практично, државни службеници више неће моћи на посао без потврде о вакцинацији.

Влада Словеније је истовремено увела мере и у оквиру привантог сектора – реч је о показивању пропусница које доказују вакцинисање или негативан резултат ПЦР-а . Ово се односи за радна места код приватника, као и у болницама, на бензинским пумпама, трговачким центрима, ресторанима и другим јавним местима.

Та мера изазвала је велике уличне нереде у Љубљани. Иначе, готово половина од 2 милиона становника земље чланице Еуропске уније до сада је вакцинисана, а то је знатно испод просека ЕУ блока.

Француска

Око 3.000 здравствених радника у Француској суспендовано је правом на зараду јер нису вакцинисани против короне. Правило се односи на све лекаре, медицинске сестре, административне раднике и волонтере запослене у здравству.

Ново правило, које је већ на снази, учинило је вакцинацију обавезном за 2,7 милиона здравствених радника, домова за негу и запослених у ватрогасној служби.

Председник Емануел Макрон први је пут обавестио раднике о промени правила још 12. јула, упозоривши их тада да морају добити бар једну дозу до 15. септембра или дати отказ на послу.

Италија

И Влада Италије претходно је усвојила једну од најстрожих ковид мера у свету, јер је обавезала све раднике у јавном и приватном сектору да имају потврду о вакцинацији, негативан тест или потврду да су се недавно опоравили од корона вируса.

Док су неке државе Европске уније наредиле својим здравственим радницима да су обавезни да приме једну дозу вакцине, ниједна није прогласила обавезно вакцинисање за све запослене, чиме је Италија постала тестни пример.

У Италији, која је током првог таласа пандемије била изузетно погођена, власти су отишле и даље, те ће грађани који се оглуше о нови закон бити приморани да плате казну од 600 до 1500 евра.

Одлука ступа на снагу 15. октобра, а циљ је да се људи увере да треба да се вакцинишу како би се смањио број новозаражених у једној од најпогођенијих земаља пандемијом.

Последњих недеља у целој земљи било је повремених протеста али већина политичких партија, као и главна федерација послодаваца, подржале су овај потез, надајући се да ће то спречити даља затварања.

У Грчкој, невакцинисани запослени у јавном и приватном сектору морају да раде тестове на КОВИД једном или два пута недељно, о свом трошку. Правило је ступило на снагу 13. септембра.

САД су учиниле вакцинацију обавезном за раднике савезне владе и извођаче радова, као и за сва предузећа са више од 100 запослених. Правило се односи на око 100 милиона радника.

Амерички председник Џо Бајден упозорио је да би, ако се људи не вакцинишу, требало припремити недељно тестирање на Ковид-19.

Сличне најаве могле су да се чују од званичника Филипина и Израела.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије