Све недоумице око 10.000 динара за децу: Ево како да дођете до новца од државе

Porodica dinari

Пријаве за једнократну помоћ државе од по 10.000 динара за свако дете до 16 година су почеле и трајаће до 20. септембра, а до сада је овај новац затражен за више од 470.000 деце.

Иако је недељама пре почетка пријаве (која је кренула 20. августа) детаљно описана процедура за добијање помоћи, ипак су се данас појавиле бројне недоумице око пријаве.

Наиме, најчешће ствари на које су се жалили грађани су шта да се ради у случају да је отац удовац, или када мајка не испуњава прописане услове.

Министарство финансија је на друштвеним мрежама данас у току дана појаснило како се поступа у овим, али и неким другим спорним ситуацијама.

Како су истакли, уколико је отац удовац, или мајка не испуњава прописане услове (нпр. није држављанин, нема пребивалиште на територији Републике Србије) пријављује се на исти начин као и мајка, те је потребно да унесе само свој ЈМБГ и број личне карте, као и да изабере банку у којој жели да му буде уплаћен новац.

Такође, кажу у овом министарству, уколико је отац добио старатељство над дететом, а мајка је жива, потребно је да отац приложи судску пресуду у ПДФ формату.

– Дакле, довољно је да се судска пресуда фотографише и претвори у ПДФ или да се скенира и на тај начин претвори у електронски облик. Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ – објашњавају у министарству.

Приложити потребне документе

Уколико се пријављује старатељ детета, како додају, потребно је приложити правноснажну одлуку органа старатељства у ПДФ формату.

– Довољно је да је фотографишу и претворе у ПДФ или да је скенирају и на тај начин претворе у електронски облик. Потребно је да се пријаве најпре помоћу свог ЈМБГ-а и броја личне карте, а затим ће им се, када буду проверавали статус пријаве, дати могућност да приложе поменути документ – кажу надлежни.

Профимедиа
Из Министарства финансија су још навели и да се хранитељи и примаоци новчане социјалне помоћи не пријављују, већ ће им новчана помоћ аутоматски бити исплаћена.

Исплата од 25. септембра

Подсетимо, пријава за новчану помоћ за децу почела је 20. августа, у ноћи између суботе и недеље, а трајаће до 20. септембра.

Право на помоћ државе има свако дете држављанин Србије до 16 година старости, као и деца рођена након 21. новембра 2006. године.

Пријава се обавља електронски на адреси идп.трезор.гов.рс . Право на уплату новчане помоћи од 10.000 динара има мајка детета, а изузетно отац, старатељ или хранитељ под условима прописаним одговарајућим законским решењем, које је ступило на снагу 1. августа.

Пријављенима ће новац бити уплаћен на рачуне у периоду од 25. септембра до 1. октобра. Како је раније казао потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, за ове намене у буџету је издвојено око 12 милијарди динара.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs