Све о програму Новог Сада у години титуле Европске престонице културе 2022.

Novi Sad

Нови Сад увелико одбројава дане када ће постати Европска престоница културе и то као први град који је понео ту престижну титулу испред земље кандидата за ЕУ, а сада је представљен и већи део програма који ће у години титуле бити распоређен у осам програмских лукова.

Година титуле Европске престонице културе у Новом Саду почиње програмским луком “Дочек”, чији је врхунац свечано отварање 13. јануара 2022. године које ће обележити мултимедијална представа “Зенитеум :: 2022”, редитеља Драгана Живадинова, на једном од главних градских булевара, испред Бановине, која ће кроз уметност славити велика имена српске науке – Милеву Марић Анштајн и Милутина Миланковића.

Свечано отварање обележиће и велика несвакидашња изложба “Време и васељена” у холу Студија М, као и изложбе концерти и перформанси на више од 50 локација у граду, а који ће почети већ 12. јануара, а планирани су и за 13, 14 и 15. јануар. Претходно ће 31. децембра бити изведена представа “Тесла изуметник” Српског народног позоришта на Тргу слободе, одакле ће кренути и поворка у оквиру фестивала светла “Тесла – светлосна галерија” све до Подграђа Петроварадинске тврђаве, где ће бити у бројни концерти (31. децембра и 1. јануара).

Програмски лук “Сеобе” почиње на Дан града Новог Сада, 1. фебруара, и траје све до 20. марта, а овај ће програмски лук отворити опера Српског народног позоришта “Владимир и Косара”, савременог српског композитора Стевана Дивјаковића. На програму су и две велике изложбе које први пут на јединствен начин причају причу о историји Новог Сада – једна у изведби Музеја Града Новог Сада и друга у Музеју Војводине уз многобројне кустосе.

Овај програмски лук обухватиће и јединствен павиљон књижевности “Сеобе душа” на Новосадском сајму уз изложбе, сценско читање књига, представе, концерте, као и циркуски уметнички перформанс, као и бројне друге програме.

“Будућност Европе” програмски лук у трајању од 20. марта до 15. маја, који обухвата програме од деце и младих и за децу и младе, међу бројним садржајима представиће чак четири позоришна фестивала у оквиру којих ће млади имати прилике да раде са позоришним трупама из готово 20 земаља, док ће за најмлађе кроз програм “Бајке будућности” бити испричано чак 40 прича, са завршницом “Гуливерова путовања” на отвореном у изведби Позоришта младих.

“Будућност Европе” обухватиће и “Омладински кантауторски фестивал” у Градској концертној дворани, Фестивал уличне уметности Гроовин’ у Креативном дистрикту, изложбу и дебату “Отићи или остати?” на Субином платоу, у Лиманском парку и друге програме.
Женско стваралаштво слави и промовише програмски лук “Хероине” (од 16. маја до 12. јуна), где се, између осталог, издваја јединствени мултимедијални програм “Милева” због ког се реновира Музеј града Новог Сада.

У оквиру овог програмског лика, биће одржани и уметнички фестивал “Вила” на Фрушкој Гори, у бањи Врдник, међународни пројекат “Наслеђе покрета за ослобађање жена” у Архиву Војводине, потом и “Аутономни женски фестивал” у Музеју савремене уметности Војводине.

Планиране су и бројне изложбе као што су “Колекција Јованке Броз” у Галерији Матице српске, “Из женског угла” удружења “Чешка беседа” у Сремским Карловцима, “Хероине Спомен-збирке Павла Бељанског”, као и “Нулта толеранција према насиљу над женама – Светско бијенале студентског плаката” Академије уметности у Новом Саду у Културној станици Свилара…

Програмски лук “Тврђава мира”, од 17. јуна до 17. јула, затвориће премијера филма “Либерта – рађање града” прва филмско-епска сага о Новом Саду. Претходно ће у оквиру тог програмског лука бити реализована Изложба графичких новела о Новосадској рацији, организације Терраформинг, на Кеју жртава рација, потом изложба “Медијски лавиринт” Новосадске новинарске школе на Тргу слободе, Европски дани јеврејске културе у Синагоги и Српском народном позоришту.

“Бетовен маратон” Београдске филхармоније уз Дортмундску филхармонију и Словачки филхармонијски хор, први пут ће у Европи у једном дану извести девет симфонија, а на програму ће се наћи и “Бах маратон”, као и перформанс “Биомост” галерије “Шок задруга” на Варадинском мосту који ће нам представити остатке новосадских срушених мостова.
“Дунавско море”, програмски лук који траје од 22. јула до 21. августа, који се кроз културу и уметност бави екологијом и културним наслеђем Дунава, обухватиће изложбу “Екоутисак”, Центра за промоцију науке, на новосадским плажама и у Студенском кампусу Универзитета у Новом Саду, али и пројекцију филма “Дунавско море и активизам кроз екран” и концерте “На лепом плавом Дунаву” који ће бити одржани дуж обале Дунава, али и бројне друге садржаје.

“Калеидоскоп културе”, програмски лук који се већ континуирано четири године уназад реализује, током 2022. године биће одржан од 1. септембра до 7. октобра и представиће бројне програме.
Програмски лук који се бави алтернативним покретима у култури, “Друга? Европа”, од 8. октобра до 27. новембра доноси програме, као што су изложба “Урош Предић за све” у Галерији Матице српске, мјузикл “Мој глас путује” у културним станицама и центрима надомак града, јединствен позоришни фестивал језичких мањина света “Синергy” у Новосадском позоришту, филмски фестивал “Мерлинка – фестивал ЛГБТ филмова и културе”, изложбу стрипа “Од Невена до Бетмена”…

Током читаве 2022. године Нови Сад ће се као Европска престоница културе представити кроз више од 1500 културних догађаја, уз учешће око 4000 локалних, националних и интернационалних уметника, а детаљан програм можете пронаћи на званичном сајту “Нови Сад – Европска престоница културе”.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs