Све смо ближе забрани пушења у кафанама: Министарка најавила кад ће бити донет закон, угоститељи очекују празне локале

Zabrana pušenja u lokalima

Закон о забрани пушења требало би да у наредних годину дана угледа светлост дана. Овим законом би дувански дим био протеран из свих затворених простора, па и ресторана.

Како је министарка здравља др Даница Грујичић истакла данас гостујући на ТВ Пинк, према резултатима испитивања НАЛЕД-а и Института за јавно здравље „Батут“ овај закон подржава чак 75 одсто грађана и то превасходно млади људи.

Многи се жале да не иду у кафане и ресторане јер не могу да поднесу дим. Зато, ко мора да запали цигарету, нека то учини на отвореном, јасно поручује министарка.

Уколико би овај Предлог закона био усвојен, њиме би, како је раније најавила министарка, у свим затвореним јавним просторима, фирмама и угоститељским објектима, биле забрањене и електронске цигарете.

Законом о заштити становништва од изложености дуванском диму, који је ступио на снагу 2010. године, забрањено је пушење у затвореном радном и јавном простору, као и у јавном превозу, али су њиме угоститељски објекти били изузети.

Став угоститеља

Никола Димитријевић из Удружења приватних угоститеља, сматра да ће то бити само још један додатан терет за угоститеље.

– Закон ће вероватно на почетку довести до мањег пада промета у локалима, па ће власници то морати да надокнаде из свог џепа, али ће се људи, као и у другим земљама где је уведен такав закон, временом навићи. Ми ћемо, међутим, бити колатерална штета примене тог закона – каже Димитријевић за 24седам.

Профимедиа
Он истиче да је лако контролисати ресторане, кафиће, кафане, али да треба контролисати установе као што су домови здравља, школе, где се и даље по неким просторијама пуши.

– Ако заиста хоћете да протерате дувански дим из затворених простора, онда морате да спроведете закон до краја. У кафану можеш и не мораш, али не бираш да ли ћеш у дом здравља или школу. Тамо морају да искорене дувански дим, а то није једноставно исконтролисати – каже Димитријевић.

Министарка је нагласила да је потребно да овај Предлог буде усклађен са још неким процедурама, те да очекује његово усвајање у наредних годину дана.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.