Све спремно за атлетски спектакл у Апатину

Start dunavski polumaraton

АК Апатин завршио је припреме за почетак сјајне атлетске манифестације у Апатину – 25. Апатински дунавски полумаратон, који је заказан за недељу, 17. октобар, са стартом и циљем у амбијенту Специјалне болнице за рехабилитацију “Јунаковић”. Манифестација ће се реализовати у складу са епидемиолошком ситуацијом, у потпуности на отвореном простору, а за коју је пристигло више стотина пријава такмичара и такмичарки из Русије, Велике Британије, Немачке, Италије, Мађарске, Северне Македоније, Црне Горе, БиХ, Хрватске и Србије.

У оквиру овог великог спортског догађаја, који има спортско-забавно-хуманитарни карактер, биће одржане трке на 21 километар и 097 метара, ЛИДЛ трка здравља на 10 километара, штафетна трка у оквиру трке на 10 километара (2×5 километара), хуманитарна трка „Трка за срећније детињство“, у сарадњи са Црвеним крстом Апатин, у којој ће наступити деца на 200, 300 и 400 метара и где ће сви учесници добити медаље.

Старт полумаратонске трке на 21,097 км, старт трке здравља на 10 км, чији је генерални покровитељ компанија ЛИДЛ, и штафетне трке је у 11,00 часова, док је старт дечијих хуманитарних трка у 11,05 часова.

Проглашење најбољих биће уприличено на бини, у зони старта и циља. Стаза је равна и сертификована од стране официјелног мериоца, сваки километар у полумаратонској трци биће обележен, за тркаче ће бити припремљен велики број окрепних станица дуж стазе и у циљу. Полумаратонци трче два круга 5,3 км и 15,8 км, док ће тркачи на 10 километара трчати два круга 5,3 км и 4,7 км.

Рекорд стазе на 21 километар и 097 метара држе такмичари из Турске, Демир Медени са резултатом 1 сат 6 минута и 55 секунди у мушкој и Бујукбезгин Бурку 1 сат 17 минута и 51 секунди у женској конкуренцији, резутати остварени пре три године на 10. Првенству Балкана за сениоре и сениорке, чији је Апатин био домаћин.

Пријавни центар, старт и циљ налазе се испред главног улаза у Бању Јунаковић. Стартни бројеви се преузимају у пријавном центру, данас, 16. октобра, од 16.00 до 18.00 часова и на дан трке, 17. октобра, од 07.30 до 10.15 часова. Пријаве за дечије трке биће у пријемном центру у Бањи Јунаковић од 10.00 до 10.30 часова.

Током реализације догађаја биће уприличен богат културно-забавни програм у зони старта и циља у Бањи Јунаковић, где ће тркаче забављати мажореткиње из Апатина и Сонте, те тамбурашки оркестар „Дунавски бисери“, док ће за атмосферу на стази бити задужени апатинска рок група „Прљави ромео“, ди џеј Александар Мирић и други.

И ове године, манифестација има хуманитарни карактер, јер ће током викенда заједно са организацијом Плућна хипертензија Србија бити спроведена хуманитарна акција подизања свести у јавности о плућној хипертензији под мотом „Остани без даха за плућну хипертензију“. Такође ће се реализовати доста хуманитарних акција које су покренули сами тркачи у којима ће продајом својих полумаратонских километара прикупити средства за помоћ болеснима.

Поводом јубиларног издања Апатинског дунавског полумаратона, технички организатор, Атлетски клуб Апатин, је у сарадњи са Поштом Србије из уз подршку Жељка Поповића, филателисте из Апатина, уприличио персонализовану поштанску марку, која је изадата у ограниченој серији.

Треба истаћи да је Апатински дунавски полумаратон једна од најстаријих манифестација у Апатину, која се у континуитету реализије у нашем граду, и да је његово прво издање било 7. јула 1995. године, када је наступило 66 такмичара, а победници су били Горан Раичевић и Сузана Ћирић. Трка је уједно била полазна тачка у каснијем формирању првог званичног атлетског клуба у Апатину, који је формиран 29. априла 2001. године и који ове године прославља 20 година постојања.

Технички организатор је АК Апатин, уз подршку општине Апатин, Туристичке организације и Спортског савеза. Генерални покровитељ трке здравља је компанија ЛИДЛ, златни покровитељ манифестације је компанија Венера Бајк Суботица, док су партнери који су пружили подршку реализациј Инфо тим Гармин Србија који је за победнике у полумаратону обезбедио два Гарми сата. Официјелни ауто трке је обезбедила компанија Стојанов ауто Нови Сад, Организација Плућна хипертензија Србија, Колачић среће Београд, Треф спорт, Консултантска кућа WМ Еqуитy Партнерс, 2. Мај Апатин, Уна Апатин, Скаут Фруља, ЈКП Наш дом Апатин, МЗ Купусина, Свечана сала Човић, Црвени крст Апатина и Сомбора, АРК Сомаратон Сомбор, Мажореткиње из Апатина и Сонте.

За безбедност учесника, поред припадника МУП-а, биће задужена Агенција Анаконда из Сомбора. За здравље тркача биће задужена медицинска служба из Дома здравља Апатин. Суђење на такмичењу спровешће Збор атлетских судија Сремске Митровице. Специјална болница за рехабилитацију “Јунаковић” уступила је своје доступне капацитете за реализацију манифестације.
Г. Ч.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs