„Својатање туђе имовине“: Хрватска од Црне Горе тражи да јој врати једрењак „Јадран“

Jedrenjak

Хрватска је данас упутила протестну ноту Црној Гори због обележавања 90 година школског брода „Јадран“, једрењака који Хрватска покушава да врати од 1991. године.

Бели једрењак, дугачак око 60 метара изграђен је 1933. и од тада до 1991. године био је уписан у флотне листе хрватских лука, преноси загребачки портал Индекс.

На ремонт у Црну Гору отпловио је 1991. године, када је био уписан у матичној луци Сплит и до данас се налази у тој земљи, пише портал. Црна Гора од прошле недеље низом догађаја обележила 90. годишњицу брода, због чега је Министарство спољних и европских послова у ноти изразило „најоштрији протест“.

– Својатање туђе имовине супротно је уобичајеним праксама, међународном праву и европским вредностима за које се Црна Гора определила – наводи се у саопштењу Министарства.

Званични Загреб позвао је Подгорицу да приоритетно приступи билатералном решавању судбине тог брода, за који се наводи да је „симбол вишевековне хрватске поморске традиције“ као и да избегава једностране активности које су супротне настојањима да се у духу добросуседских односа, „начелима поштовања и међународног права пронађе трајно решење“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs