Седма Ткачка колонија у Стапару – Очување културног наслеђа и оснаживање жена

Tkačka kolonija Stapar

Ткачка колонија у Стапару по седми пут окупила је најбоље ткаље из Стапара, Сомбора, Оџака, Инђије, Лознице, Панчева, Сремске Митровице, Великог Градишта, Беле Паланке и једног ткача из Сокобање, као и основце из Стапара који учествују у чувању наслеђа овог места.

Ткачка колонија настала је са циљем да се традиција и вештина ткања и пренесе новим нараштајима, а сви учесници имали су прилику да се упознају или усаврше у изради чувеног мотива стапарског ћилима – стапарске руже.

Седму ткачку колонију посетили су министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић, покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић, Њ.Е. амбасадор Словеније Дамјан Бергант, Њ.Е. амбасадор Албаније Илир Боцка, заменица директора УНХЦР-а Стефани Краус, као и бројни други гости.

  • Стапарски ћилим је један драгуљ наше традиције и који по питању ћилима представља најбоље што ми имамо, када говоримо о ткању и што можемо да понудимо као део наше културне традиције, којом не да треба да се поносимо, него треба и да је преносимо млађим генерацијама и посебно ћемо као ресорно Министарство подржати све иницијативе које се односе на очување ове традиције и на њено даље промовисање, истакла је министарка Матић.

Градоначелник Сомбора Антонио Ратковић рекао је да је за очување традиције стапарског ћилима важно што је постао део протоколарних поклона, како Града Сомбора, тако и покрајинских и републичких званичника, а да је поред ревитализације културног наслеђа, циљ био и да се оснаже жене.

  • Основни циљ колоније је био да се стапарски ћилим сачува од заборава, а други циљ је био да дође до оснаживања жена и да жене у руралним подручјима имају економску добит, али свакако оно што је најбитније је да знају да иза њих стоје и Град и Покрајина и министарства која подржавају њихов рад, поручио је градоначелник Сомбора.

Покрајински секретар за привреду и туризам Ненад Иванишевић нагласио је да ће Покрајинска влада наставити да подржава женско предузетништво и очување старих заната.

  • Излагачи које смо имали прилику да видимо корисници су средстава и ми ћемо наставити ту подршку и наравно да ће у оквиру павиљона који планира Покрајинска влада на светској изложби експо бити управо стапарски ћилим и све оно што чини Аутономну Покрајину Војводину карактеристичном и што желимо да представимо целом свету, казао је Иванишевић.

Организатор седме ткачке колоније у Стапару је „Етно мрежа“ у сарадњи са НАЛЕД-ом, уз подршку Града Сомбора, а под покровитељством Министарства трговине, туризма и телекомуникација.

Председница „Етно мреже“ Виолета Јовановић најавила је наредне кораке у  промоцији традиционалних рукотворина и производа, где се ради на припреми изложбеног простора у Београду, као и продајног пункта на београдском аеродрому.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs