Седница Синода данас у Пећкој патријаршији

Crkva

У Пећкој патријаршији данас ће, после свете архијерејске литургије, бити одржана редовна седница црквене владе и седница Патријаршијског управног одбора.

Патријарх српски Порфирије са члановима Светог архијерејсог синода, стигао је синоћ у Пећку Патријаршију, древно седиште Српске православне цркве, саопштено је из СПЦ.

Патријарх је по доласку поручио:

„Ево нас опет, опет смо дошли кући. Да Бог да да увек будемо овде и да све што мислимо, говоримо и чинимо има свој корен овде“.

Патријарх је казао да будући да је „тај корен овде веома дубок, то значи да без обзира на олује, громове, муње и ветрове, нећемо се сломити“.

Ако нам, казао је патријарх Порфирије, корен није овде, ма где били и ма шта имали и ма какву моћ привремено изгледало да носимо у себи, све то је замалена и краткотрајно.

„Нека Бог да да заиста овде корен буде онима који су крштени…“, поручио је патријарх и благословио монахиње, за које је рекао да окопавају и заливају тај корен.

„Као што Господ каже, неко залива и неко окопова, а сви имамо од тога плодове који нас хране и који нас чувају и који од самог почетка, од Светог Саве, хране нас и који ће нас, верујемо, увести у вечно Царство Сина Божјег који је дошао у свет, један од нас постао, пострадао, распет био, умро на крсту, али показао да последњу реч нема тама пролазности и тама смрти него светлост и радост Царства небеског…“, навео је патријарх српски.

Са патријархом су у Пећку патријаршију дошли чланови Синода епископи сремски Василије, шумадијски Јован, зворничко-тузлански Фотије и крушевачки Давид.

У Пећу патријаршију су такође синоћ дошли и епископ рашко-призренски Теодосије, игуман дечански архимандрит Сава, главни секретар Светог Архијерејског Синода протосинћел Нектарије, директор Патријаршијске управне канцеларије протосинђел Данило, као и протођакони Драган Радић и Радомир Врућинић.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије