Селаковић: Велики простор за сарадњу са државом Илионоис

Nikola Selaković

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић каже да привреднике из Чикага, са којима је разговарао у том граду, највише занимају две ствари, раст домаће ИТ индустрије и успостављање директне авио-линије Београд – Чикаго, која би допринела развоју пословних веза.

“Да рачунамо на целе САД, са више од 350 милиона становника, то је за нас огроман залогај, али када је у питању држава Илиноис, са 14 милиона људи, то је већ субјект са којим можемо да сарађујемо”, рекао је Селаковић.

Додао је да је Илиноис савезна држава САД у којој су Срби препознати као добри радници, добри привредници, добри људи и комшије.

Селаковић је разговарао са око 40 представника различитих компанија о могућностима за сарадњу са Србијом.

“Оно што их је интересовало, иако знају да је Србија једна од најбрже растућих привреда у Европи, да је стабилна економија, јесте да ли је могуће успоставити директне авио линије између Чикага и Београда, јер би то утицало на унапређење пословних веза”, пренео је Селаковић.

Такође, навео је да их изузетно интересују кораци који се предузимају на јачању ИТ индустрије.

“Разговарао сам са људима из дијаспоре како могу да се врате, да започну бизнис у Србији, шта можемо да урадимо да им олакшамо приступ свему што развија инвестиције у Србији. И сутра ћу разговарати о томе шта могу Министарство и Управа за дијаспору да учине да више приближе Србију људима у дијаспори. Уверен сам да заједничким радом, напорима и посвећеношћу можемо много да учинимо”, рекао је Селаковић, који је Бадње вече провео са сународницима у манастиру Нова Грачаница код Чикага.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs