Селаковић: Наредне године улажемо 7,5 милијарди у мере активног запошљавања

Poslovi

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је, отварајући Сајам запошљавања у Врању, да ће Влада Србије наредне године издвојити више од 7,5 милијарди динара у мере активне политике запошљавања.

Како је саопштило Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Селаковић је рекао да на данашњем сајму запошњавања 34 послодавца нуде послове за 413 грађана Врања и тог краја Србије.

„То је свакако значајан број, с обзиром да је број регистрованих незапослених људи у Врању 5.450, што је за 11,8 посто мање у односу на исти период лане, дакле прошле године“, рекао је Селаковић.

Нагласио је да, ако посматрамо период од јануара па до краја августа ове године, 1.566 Врањанаца и Врањанки добило посао.

„Уверен сам да ћемо и на овом данашњем сајму остварити добар и позитиван резултат, када је у питању успешност његовог спровођења и запошљавање овде где су послодавци који нуде од четири до пет радних места, до оних који нуде преко стотину радних места. Позвано је и око 1.700 грађана са евиденцију са квалификацијама које захтевају ови послодавци“, поручио је Селековић.

Нагласио је то други сајам од почетка године на територији Пчињског округа и да је његовом министарству, у сарадњи са Националном службом за запошљавање, важно да баш у Пчињском, Јабланичком, Нишавском, Пиротском и Топличком округу да свој максимум.

„Председник Александар Вучић је у више наврата говорио о томе да посебна пажња мора да се поклони окрузима на југу и истоку Србије, онима у којима је увек почетна ситуација основа значајно тежа, него што је то на северу или појединим деловима централног региона наше државе“, истакао је министар.

Кроз мере активне политике запошљавања, у наредној години држава ће издвојити преко 7,5 милијарди динара у мере активне политике запошљавања, нагласио је он.

„Показујемо колико нам је важно да помогнемо послодавцима да отварају нова радна места. Данас то није ни мало лако, колико год да ми стабилном држимо економију, наша економија је везана за економију Европске уније“, рекао је Селаковић.

„Смањује се број људи који примају минималну зараду“

Подсетио је да је држава смогла снаге и да ће минимална цена рада ускоро бити 400 евра, али и да се озбиљно смањује број људи који примају минималну зараду.

То је, како је додао, раније било незамисливо.

„Подсетићу вас пре десет година, број људи који је примао минималну зараду се мерио нивоом од преко 650, скоро 700 хиљада наших грађана. Тај број је више него преполовљен“, објаснио је.

„Када говоримо о Врању, у ових десет година просечна зарада у Врању је удвостручена. Дакле, она је буквално са 285 евра, колико је износила 2012. године. дошла на ниво од 571 евро“, рекао је Селаковић.

Нагласио је да је план Србије да до 2025. године дође на ниво просечне плате од 1.000 евра и пензије од 430 евра.

„Да ли је то могуће да досегнемо до 2025. године у Врању? То је веома тешко, јер ту постаје све већи јаз и дубљи јаз између Београда и Новог Сада са једне стране, Бора, Мајданпека због инвеститора који су озбиљан замајац привредног развоја источне Србије“, рекао је Селаковић.

Важно је да Србија, да Влада, држава помогну на свим нивоима и да се покаже посебан степен пажње када је у питању овај део наше државе, рекао је он.

„Уверен сам да ћемо у озбиљној и тесној сарадњи, између Владе, Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Националне службе за запошљавање, заједно са нашом локалном самоуправом овде у Граду Врању, али и другим локалним самоуправама Пчињског округа, али и Јабланичког, Топличког, Нишавског и Пиротског, успевати да те, не лаке и захтевне задатке, испуњавамо“, закључио је он.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs