Селаковић на обележавању 110. годишњице Брегалничке битке: Битку је добио опанак спреман да ослобођење плати крвљу

Selaković

Свечаном церемонијом у МТС дворани у Београду обележена је 110. годишњица Брегалничке битке.

Тим поводом, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић оценио је да чињеница да данас славимо и евоцирамо сећање на те дане славе, поноса, жртве и љубави према отаџбини сведочи о нашој решености да, “негујући културу сећања, у нашој славној прошлости налазимо надахнуће за победнички дух у нашој будућности“.

Како каже Селаковић, и након 11 деценија одзвања питање: „Које је то било најмоћније оружје наших предака које је у немогућим условима успело да порази бројнијег и надмоћнијег непријатеља?“.

„Одговор је само један, драга браћо и сестре. Био је то морал. Морал са великим М. Битку и рат добио је гуњац и опанак српски, који је вековима уз гусле и десетерац припреман да ослобађа колевку Немањића, немањићке Србије и који је у ослобођењу био решен да плати сваку цену до последње капи своје крви“, навео је Селаковић.

Како каже, том претку, сељаку, тежаку, несаломивом и слободарском духу српском, посвећујемо ово вече и ову академију, “борећи се против нашег највећег непријатеља, највећег српског непријатеља, борећи се против заборава“.

Министар Селаковић истакао је да је његово задовољство још веће зато што су на свечаности присутна браћа из Битоља, Скопља, Куманова, са Косова и Метохије, из Републике Српске, западног Срема, источне Славоније, Крајине и Црне Горе.

У оквиру церемоније, организована је и изложба „Други балкански рат на фотографијама и документима“ аутора Дејана Антића.

Брегалничка битка десила се 30. јуна 1913. на реци Брегалници, када је Бугарска, незадовољна исходом Првог балканског рата, напала српску војску изненада и без објаве рата, чиме је започет Други балкански рат.

Брегалничка битка завршена је тријумфом српске војске 9. јула, након чега је потписан мировни уговор у Букурешту, којим је Вардарска Македонија ушла у састав Краљевине Србије.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs