Селаковић на Светосавској академији у Скопљу: У светосављу сабрана наша жеља да живимо у братству са другима

Nikola Selaković

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић рекао је вечерас на Светосавској академији у Скопљу да је Свети Сава дао путоказ читавом српском народу и да је природно што се данашња Србија, која се бори да се економски и привредно уздигне, идући путем духовне обнове враћа светосављу.

Никола Селаковић, који је свечаности присуствовао у својству специјалног изасланика председника Србије, истакао је да је светосавље између осталог и све оно што нас везује са другим народима, са суседима, без обзира на веру или нацију којој припадају.

„У светосављу је сабрана наша жеља да живимо заједно у миру и љубави, у братству са другима. Има ли лепшег места да се ова порука изговори него овде у Скопљу? Има ли чвршћег и веродостојнијег начина да се некоме обавежете на љубав и пријатељство од светосавског печата? Уверен сам да нема“, истакао је Селаковић.

Према његовим речима, у моралном и духовном смислу Свети Сава је недостижни узор обичним људима, али је компас и светионик васколиком српству, а сви завети српског рода, били они видовданско-косовски или орашачки, само су борба или за одбрану или за обнову светосавског завета.

„Све што српски народ данас има на одређени начин има основе у светосављу. Наша државност има корене у политичком и дипломатском прегалаштву Светога Саве. Наша духовност почиње од Светога Саве. Наша национална самосвест креће се у духовним пространствима које је утемељио Свети Сава“, објаснио је Селаковић.

Истичући да је духовност српског народа интегрална и недељива и да светосавље не познаје физичке препреке и границе, Селаковић је констатовао да је зато свеједно да ли се светосавској академији присуствује у Скопљу, Београду, Бањалуци, Бијелом Пољу, Пљевљима, Темишвару, Чикагу, Бечу или Љубљани.

Подсетио је на Михајла Пупина, чији су преци из Македоније дошли у Банат, а кога је мајка, како је сам испричао у својој аутобиографији, у свет испратила након што ју је у сну посетио Свети Сава.

„Као што је мајка Пупина родила не само за себе већ за цео свет, тако је и мајка Саву родила не само за нас Србе већ за све честите људе добре воље“, казао је Селаковић.

Шеф српске дипломатије захвалио је овом приликом влади и грађанима Северне Македоније на срдачном пријему и покровитељству прославе Савиндана у Скопљу.

На Светосавској академији су се окупљеним припадницима српске националне заједнице, која Савиндан прославља као национални празник Срба у Северној Македонији, такође, између осталих, обратили северномакедонски премијер Димитар Ковачевски и председница Републике Српске Жељка Цвијановић.

Никола Селаковић се раније данас састао у Скопљу и са председником Северне Македоније Стевом Пендаровским.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs