Селаковић: Продубљивање сарадње са Сао Томе и Принципе

Nikola Selaković

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић изјавио је данас, сумирајући резултате званичне посете Сао Томе и Принсипеу, да је боравак у тој централноафричкој острвској држави био прилика за наставак и продубљивање политичког дијалога између две пријатељске земље.

Подсетивши да је Сао Томе и Принсипе прва држава која је 2013. године повукла признање једнострано проглашене независности такозваног Косова, Селаковић је рекао да је овогодишње обележавање 45. годишњице успостављања дипломатских односа одлична прилика за додатно интензивирање сарадње две земље, саопштено је из Министарства спољних послова Србије.

Селаковић је додао да је имао продуктивне разговоре са министарком спољних послова Едитом Тенжу и премијером Жоржом Бомом Жезусом, и да је, између осталог, било речи и о начинима на које Србија може да помогне у отклањању последица поплава које су ове године погодиле Сао Томе и Принсипе.

Истакавши да Сао Томе и Принсипе своју економију базира на пољопривреди, рибарству и туризму, Селаковић је рекао да је од великог значаја за будућу сарадњу то што је један од међудржавних споразума који су данас потписани и споразум о сарадњи у области пољопривреде.

Велико интересовање домаћини су, према речима министра Селаковића, исказали за стипендије у оквиру пројекта „Свет у Србији“, и Србија ће, како је рекао, повећати број стипендија за студенте из те земље.

Шеф српске дипломатије изразио је наду да ће Србија до краја пролећа имати први пут и почасног конзула у Сао Томе и Принсипеу, а реч је о пријатељу Србије, човеку који је својевремено као српски стипендиста студирао у Београду.

Селаковић је претходно на конференцији за новинаре констатовао да ова посета има историјски значај, јер први пут један високи званичник Србије борави у Сао Томе и Принсипеу.

Селаковић ће вишедневну турнеју по земљама централне Африке, у оквиру које је посетио и Екваторијалну Гвинеју и Габон, завршити у понедељак, званичном посетом Камеруну, додаје се у саопштењу Министарства.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије