Сестра Ким Джонг Уна прети Сеулу због коронавируса: „Изазвали сте епидемију у нашој земљи, следи вам одмазда“

Kim Jo

Након што је севернокорејски лидер Ким Джонг Ун прогласио победу његове земље у борби са коронавирусом , његова сестра Ким Јо Джонг открила је да је и он боловао од вирусне грознице и обећала „смртоносну одмазду“ Јужној Кореји коју је окривила за изазивање епидемије.

Ким је наредио укидање строгих епидемиолошких мера, уведених у мају, уз напомену да Северна Кореја мора да одржи „челично јаку противепидемијску баријеру и да интензивира рад на заустављању инфекција до краја глобалне здравствене кризе“, према извештају државене новинске агенције КЦНА преноси Ројтерс.

Ким је ову изјаву дао током јучерашњег говора о даљој ковид политици, пред хиљадама званичника који су седели без маски у затвореном простору, према снимцима државне телевизије.

Нјегова сестра Ким Јо Джонг такође се обратила окупљенима и рекла да је и сам млади вођа имао симптома грознице, што по први пут указује да је вероватно и он био заражен вирусом, пренела је КЦНА.

– Иако је био тешко болестан, са високом температуром, није могао да легне ни на тренутак, размишљајући о људима о којима је морао да брине, све до краја рата против епидемије – изјавила је Ким Јо Джонг.

Она није детаљније говорила о здрављу севренокорејског лидера, али је окривила пропагандне летке из Јужне Кореје, пронађене у близини границе за изазивање епидемије коронавируса у њеној земљи.

Севернокорејски пребези и активисти деценијама летећим балонима из ове земље преко снажно утврђене границе, шаљу летке против власти у Пјонгјангу, повремено заједно са храном, лековима, новцем и другим предметима.

– Више не можемо да занемаримо непрекидан прилив смећа из Јужне Кореје. Наша контрамера мора бити смртоносна одмазда – рекла је Ким Јо Джонг, претећи да ће „збрисати“ јужнокорејске власти, преноси Ројтерс.

Министарство за уједињење Јужне Кореје, које се бави односима са Пјонгјангом, изразило је жаљење због поновљених „неоснованих тврдњи” Северне Кореје, у вези са пореклом њене епидемије ковид-а и „непристојних и претећих примедби” које стижу из ове земље, наводи британска агенција.

Прошле недеље севернокорејске власти су саопштиле да су се опоравили сви пацијенти са симптомима вирусне грознице, што означава и крај првог таласа пандемије корона вируса који је избио средином маја.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.